Aktier/åbning: Fald i Mærsk og Novo tynger C25

Udgivet den 18-09-2023  |  kl. 09:20  |  
Maersk - Container

Der er mandag morgen en nogenlunde ligelig fordeling mellem stigende og faldende aktier i C25-indekset, men fald i sværvægterne Novo Nordisk og A.P. Møller-Mærsk er dog tungen på vægtskålen og har efter fem minutters handel sendt eliteindekset ned med 0,3 pct. til 1737,70.

Blandt sidepapirerne stiger NNIT, efter at it-selskabet har præsenteret målsætninger for de kommende tre år, og DFDS kan også noteret et lille plus efter annonceringen af et milliardopkøb af et rederi med aktiviteter i Gibraltarstrædet.

I løbet af ugen kommer en stribe rentemøder til at sætte dagsordenen på markedet. Størst fokus er der på forhånd om rentemødet tirsdag og onsdag i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og der kan brede sig en afventende stemning frem til resultatet af mødet onsdag aften.

Herhjemme ligger Mærsk-aktierne i bunden af C25, efter at analytikerne hos JPMorgan har reduceret både kursmål og anbefaling for aktien.

Kursmålet er barberet ned til 13.000 kr. fra 18.500 kr., og det medfører samtidig en sænkning af anbefalingen af aktien til "neutral" fra før "overvægt", fremgår det af Bloomberg News.

Mærsk B ligger 1,5 pct. lavere i 12.385 kr.

Novo Nordisk ligger dog helt i bunden af eliteindekset med et fald på 1,6 pct. til 656 kr., og den fortsætter dermed fredagens fald på 2,4 pct. efter en række rekordnoteringer de foregående uger.

Bedre går det for Vestas, som Jyske Bank har hævet til "køb" fra "hold".

Vindaktien stiger 1,1 pct. til 321 kr., hvilket kun er overgået at et plus til Bavarian Nordic på 2,5 pct. til 145,95 kr.

Ørsted ligger desuden 0,7 pct. højere i 400 kr., selvom JPMorgan har nedgraderet kursmålet for aktien til 460 kr. fra 640 kr. Anbefalingen "neutral" er uændret.

Ændringen kommer, efter at Ørsted for nyligt varslede store nedskrivninger på sine havmølleprojekter i USA.

KØBER OP I GIBRALTARSTRÆDET

DFDS annoncerede i weekenden købet af færgeoperatøren FRS Iberia/Maroc, og det danske rederi udvider dermed sit rutenetværk i Middelhavet til også at omfatte Gibraltarstrædet.

FRS Iberia/Maroc med 750 ansatte driver tre færgeruter i Gibraltarstrædet mellem Spanien og Marokko.

- Vi er meget glade for at udvide vores netværk til at omfatte et af Europas betydningsfulde færgemarkeder, som vi forventer vil vise vedblivende høj vækst understøttet af den igangværende nearshoring af forsyningskæder til Europa, siger administrerende direktør hos DFDS Torben Carlsen.

FRS Iberia/Maroc venter i 2023 en omsætning på 1,0-1,2 mia. kr., en EBITDA-margin på 18-20 pct. samt en EBIT-margin på 11-12 pct.

Transaktionen ventes at koste seks gange det opkøbte selskabs driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, i 2023. Baseret på den ventede driftsindtjening i 2023 vil DFDS betale i niveauet 1,08-1,44 mia. kr. for færgeoperatøren.

DFDS stiger fra start 1,6 pct. til 233,60 kr.

It-selskabet NNIT løftede før mandagens kapitalmarkedsdag sløret for sine finansielle ambitioner i de kommende tre år frem til udgangen af 2026.

Selskabet sigter efter at skabe en årlig organisk vækstrate på omkring 10 pct. i perioden 2024-26, og i forhold til indtjeningen er ambitionen en årlig gennemsnitlig overskudsgrad for koncernen på omkring 10-13 pct. før særlige poster.

NNIT-aktien suser fra åbningen op med 4,6 pct. til 85,90 kr.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Danmark❯  Market Open❯  Shares❯