AKTIER: Ses åbne lavere - Hvor højt hopper bolden ?

Udgivet den 23-06-2003  |  kl. 08:59  |  

Allerede Karl Marx, der var mere økonom end ideolog, havde den teori at tryg avler modtryg, (aktion – reaktion). Det er nøjagtig, hvad vi ser på aktiemarkederne for øjeblikket. Mange analytikere forventer at markedet snart har reageret ovenpå de store kursfald vi så frem til 2002. Nu ligger markederne 25 til 50 pct. højere. Men hvis mange analytikere forventer at markedet nu skal til at falde – har deres kunder så ikke allerede solgt ? - Og hvorfor falder markederne så ikke, alle forventer jo en reaktion.

Fald er normalt altid venstreskæve (når man ser på kurverne), men erfaringen med læsning af chart viser at rebounden meget ofte er en kopi af faldet. Kraftigt fald uden modereaktioner af nævneværdig betydning giver ofte stigninger, uden reaktioner. Samme reaktionsmønster. Derfor er spørgsmålet om hoppebolden har mere inerti i sig endnu ? Da det er et åbent spørgsmål har handelsstrategien for mange investorer også ændret sig fra en handelsstrategi, hvor man solgte på modreaktioner og købte ditto, til Hold og se tiden an – rid trenden, og flyt din stop loss med op. Det betyder at markedet ikke får materiale til en modreaktion – samtidig betyder det trængsel ved udgangen, når reaktionen endelig kommer.

- Og så er der jo lige det med procentregningen. Et marked kan ”kun” falde 100 pct. men det kan stige ? pct. Det er alt andet lettere at får en stigning på 100 pct. fra et meget lavt niveau end at se et fald på 50 pct. En form for procentregning vi ser i virksomheder med smalle balancer – William Demant, samt i statistikker fra det tidligere Sovjetunionen.

Wall Street lukkede fredag stort set uforandret. Et lille plus i Dow Jones på 0,2 pct. (21,22 point) til indeks 9.200,75 og S&P500 op med 0,1 pct. (0,99 point) i 995,69. Nasdaq Composite, måtte ned med 0,2 pct. (3,92 point) i 1.644,72.

Ugen altovervejende fokus vil ligge på FED’s rentebeslutning på FOMC mødet offentliggøres onsdag. De fleste markedsdelstager forventer en rentesænkning fra de nuværende 1,25 pct. Der forventes 0,5 pct. og en rentesænkning på 0,25 pct. vil ikke blive tolket på anden måde end at det alligevel ikke går så skidt endda, når man kan nøjes med 0,25 pct. i rentesænkning. Spørgsmålet er så, hvad sker der hvis sir Alan og kumpaner holder renten uforandret ? Så tal om omvendt psykologi. På det her niveau har en sænkning mere signalværdi selvom 0,5 pct. betyder et rentefald på 40 pct. – igen er procentregning en dejlig ting.

Ellers får vi forbrugertillidstal tirsdag fra Conference Board, Onsdag varige forbrugsgoder samt hussalg. Og forbrugertillidstat for juni fra Michigan University fredag.

I øvrigt rebounder USD igen fra morgenstunden og ligger i dansk regning i 6,42 kr. til morgen og EUR/USD ligger 1,156. Dermed er den tekniske støtte brudt, og en modreaktion til 110 alternativt 105 ligger i kortene – inden en fornyet fald i USD sætter ind.

Uensartet marked til morgen i Asien. Japan ligger stadig stærkt, og stiger trods de omkringliggende lande handles ned. Nikkei 225 op med 0,4 pct. (34,30 point) til indeks 9.154,69. Hang Seng ned med 1,3 pct. (133 point) til indeks 9.797,40, og Shanghai Composite ned med 1,7 pct. (26,80 point) i 1.584,51.

De europæiske aktier ses falde med mellem 0,2 og 1 pct. fra morgenen hvis vi lægger handelen med de europæiske indeksfutures til grund. Størst fald ses i franske CAC40.

Der ses ikke de store enkeltnyheder på det danske marked, der kan ændre en Rasmus modsat udvikling. KFX indekset får ny vægtning, men det er jo de samme 100 pct. der skal fordeles. KFX lukkede fredag i indeks 215,95, hvilket var en stigning på 0,9 pct. (1,95 point).

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder