Aktier/Danske Invest: Spekulanter driver aktierne ned

Udgivet den 21-08-2015  |  kl. 16:43  |  

De seneste børsdages massive nedtur på aktiemarkederne er drevet af kortsigtede spekulanter og ikke af større langsigtede aktører som eksempelvis pensionskasser. Det mener Danske Invest, der ser købsmuligheder i markedet, men omvendt ikke er sikker på, hvornår markedet vender igen.

- I øjeblikket er vi ude i, at man handler på frygten. Og de kortsigtede spekulanter, der shorthandler og tjener på faldende markeder, driver markederne endnu længere ned, siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg for Danske Invest.

Vurderingen kommer efter et fald i det brede europæiske Stoxx 600-indeks på sammenlagt 5,4 pct. de seneste tre børsdage medregnet et minus på 1,7 pct. fredag. Nedturen har rod i Kina, hvor dårlige væksttal og en devaluering af landets valuta, yuan, har gjort investorerne nervøse for, hvorledes det vil påvirke råvaremarkederne og lande med stor samhandel med kineserne. Oven i er markedet usikker på, hvornår den amerikanske centralbank hæver renten.

Danske Invests investeringsstrateg mener dog ikke, at det, der sker i Kina, bør give anledning til så megen uro, som der har været på aktiemarkederne i Europa og USA.

- Ser vi på de fundamentale ting, som sker i Kina, så bør det ikke give så store skvulp på aktiemarkederne i Europa og USA, da det – i hvert fald ikke endnu - berører nøgletallene for hverken Europa eller USA, siger Lars Skovgaard Andersen.

Han ser derfor muligheder i kursfaldene, selv om det endnu er for tidligt at spå om, hvornår markedet vender.

- På et tidspunkt vil selv de mest spekulative aktører, der sidder og shorthandler, tage gevinsten. I øjeblikket hersker grådigheden blandt shorthandlerne, men på et tidspunkt vil de tage gevinsten – og det kan så føre til et rebound i aktiemarkederne, da mange går ud af deres shortpostioner på kort tid, hvilket vil presse kurserne op, mener Lars Skovgaard Andersen og fortsætter:

- Og det kan vende, hvis de store institutionelle investorer køber op i markedet. Hvad, der får dem ind, ser vi først, når det er sket, men datapunkter, der viser, at frygten er ubegrundet, kunne være et godt bud. De vil være sikre på, at de dårlige tal for Kina ikke sætter sig i nøgletallene for Europa og USA, før de går ind i markedet.

Med andre ord hersker der altså usikkerhed om spredningen til amerikanske og europæiske nøgletal.

- Men som det ser ud nu, så er dette et kongemarked for den langsigtede investor, der har gjort sit hjemmearbejde og udvalgt en række kvalitetsaktier, som man så kan købe billigere på baggrund af markedsuroen, siger Lars Skovgaard Andersen.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Aktier❯