Aktier/middag: Genmab tager luften ud af ellers positivt marked

Udgivet den 23-09-2020  |  kl. 11:36  |  
Arkiv: Foto

Et massivt fald til aktien i Genmab trækker onsdag formiddag C25-indekset i rødt, selv om 23 ud af 25 eliteaktier er i fremgang.

Kursderouten for Genmab hænger sammen med, at det danske selskab er røget i totterne på sin vigtige amerikanske partner Janssen Pharmaceuticals, der står for salget af kræftmidlet Darzalex.

De to selskaber har indledt en bindende voldgiftssag i New York ved CPR Institute for Dispute Resolution for Non-Administered Arbitration. Her skal voldgiftsretten tage stilling til to spørgsmål, som vedrører royalties forbundet med Janssens salg af Darzalex.

Og det bryder investorerne sig langt fra om - Genmab bakker med hele 12,3 pct. til 2117 kr.

GENERELT FORTSAT POSITIVT MARKED

Ellers er stemningen generelt igen til den positive side på det danske marked, der indledte ugen med tunge fald - på linje med de øvrige europæiske markeder.

Det blev der lavet lidt om på tirsdag, hvor blandt andet Mærsk-aktierne var med til at trække C25-indekset op med 0,4 pct. efter en løftet anbefaling.

Onsdag falder eliteindekset dog med 0,4 pct. til 1470,16 på grund af faldet til Genmab, der modvirker effekten af 23 stigende papirer.

Det ændrer dog ikke på det generelle billede af lidt bedre humør blandt investorerne.

- Det er lidt et comeback oven på et par dage med noget ruskeri, hvor vi faldt tungt tilbage. Markedet kommer lidt til hægterne igen, og det er relativt bredt funderet, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

I toppen stiger ISS med 3 pct. til 85,08 kr. efter tre hårde dage med kursfald og en svært negativ analyse fra Handelsbanken tirsdag.

GENMAB PRESSES AF STOR OG PLUDSELIG USIKKERHED

Den helt store aktiehistorie er dog Genmab, der falder massivt efter nyheden om voldgiftssagen mod partneren Janssen.

- Det er aldrig godt, når man skal gennemføre sådan en sag her med sin partner. Det giver også noget usikkerhed om, hvor gode og nære partnere, man er, og kan måske også så tvivl om yderligere aftaler og så videre, siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Set ud fra et værdimæssigt synspunkt er det væsentligste stridspunkt mellem parterne ifølge børshuset Jefferies et spørgsmål om, hvorvidt Janssen er forpligtet til at betale royalties til Genmab, indtil Genmabs patenter vedrørende Daratumumab udløber, eller indtil Janssens patenter vedrørende Daratumumab ikke længere yder beskyttelse.

De relevante patenter, som ejes af Genmab, ventes at udløbe i slutningen af 2020'eren og starten af 2030'erne, mens de relevante patenter under Janssens ejerskab stopper med at yde beskyttelse i midt-2030'eren, oplyses det.

Ifølge Jefferies følsomsanalyse kan det reducere bankens værdiansættelse af Genmabs del af Darzalex-forretningen med op til 700 kr. per aktie, da banken hidtil har taget udgangspunkt i, at royaltybetalingerne til Genmab ville være støt faldende fra 2036.

Får det Johnson & Johnson-ejede Janssen ret i voldgiften, vil royalty-betalingerne stoppe omkring 2030. Jefferies har et kursmål på 2800 kr. for Genmab-aktien.

- Det kommer lidt ud af det blå, og vi har været vant til nærmest kun positive nyheder for Genmab. Derfor rammer det hårdt. Det er ikke sikkert, at det her sker, men det er en risiko, der skal prises ind i aktien, siger Martin Munk fra Jyske Bank, som vurderer, at det kan koste godt 400 kr. på aktiekursen, hvis royalty-indtægterne stopper omkring 2030.

SALLING BANK BRAGER FREM EFTER FUSIONSPLANER

Blandt sidepapirerne agerer Salling Bank vaskeægte kursraket onsdag, efter at banken sammen med Sparekassen Vendsyssel har fremlagt planer om at slå pjalterne sammen.

Sparekassen Vendsyssel vil ifølge aftalen blive det fortsættende pengeinstitut, fremgår det af en meddelelse fra Salling Bank, der dermed forventes at forlade den københavnske fondsbørs i slutningen af oktober.

Baggrunden for fusionen er et ønske om at skabe et større og stærkere lokalt funderet pengeinstitut, der er mere velkapitaliseret. Derudover giver sammenlægningen også en mulighed for at realisere synergier og dermed omkostningsbesparelser.

- Det fusionerede pengeinstitut forventes at være bedre rustet til at imødekomme de stigende administrative og omkostningstunge byrder for finanssektoren, skriver banken.

Hvis fusionen føres ud i livet, vil det sammenlagte pengeinstitut ifølge hovedpersonerne selv være blandt de største ti pengeinstitutter i Danmark målt på udlån.

- Fusionen forventes derfor at medføre, at det fusionerede pengeinstitut vil stå stærkere i konkurrencen om kunderne i de markedsområder, hvor banken og sparekassen opererer, lyder det også i onsdagens meddelelse fra Salling Bank.

De to bestyrelser er blevet enige om et bytteforhold, som betyder, at aktionærerne i Salling Bank vil modtage 325 kr. i garantkapital i Sparekassen Vendsyssel for hver aktie, de ejer.

Salling Bank-aktien stiger med 87,6 pct. til 302 kr.

NORDEN LØFTES AF OPJUSTERING

Rederiet Norden stiger i øvrigt med 6,6 pct. til 100,40 kr., efter at det onsdag har opjusteret forventningerne til hele 2020.

Det er forretningsområdet Dry Operator, der har klaret sig bedre end ventet og dermed udløser opjusteringen.

Forventningerne til det justerede årsresultat hæves på den baggrund til 70-110 mio. dollar fra tidligere 40-80 mio. dollar.

- Dry Operator kapitaliserer på, at vi proaktivt har indbefragtet periodeskibe i løbet af det forrige kvartal, og i tillæg hertil har positioneret disse skibe yderst fordelagtigt på regionalt plan i løbet af tredje kvartal, siger Jan Rindbo, der er administrerende direktør hos Norden, i meddelelsen.

- Dette har gjort det muligt for forretningsenheden at indgå kontrakter med betydeligt bedre indtjening end hidtil ventet, fortsætter topchefen.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder