Aktier/middag: Regnskaber sætter retning på grøn dag

Udgivet den 22-10-2014  |  kl. 11:43  |  

Der er overvejende god stemning på det danske aktiemarked onsdag formiddag, hvor regnskaber i den grad er med til at sætte retningen.

Uden for det fineste selskab er der desuden kraftig medvind til Bavarian Nordic, der har indgået en aftale omkring sin ebolavaccine med hollandske Janssen Pharmaceuticals, som hører under amerikanske Johnson & Johnson.

I C20 Cap-indekset, som samlet stiger med 0,6 pct. til 768,10 ved 11.40-tiden, går den største opmærksomhed til Chr. Hansen Holding og Nordea, der begge har aflagt regnskab fra morgenstunden.

Det største udsving står Bavarian Nordic dog for efter indgåelsen af en licens- og partneraftale om sin ebolavaccinekandidat. I henhold til aftalen opnår Janssen en eksklusiv licens til Bavarian Nordics multivalente MVA-BN Filovirus-vaccinekandidat, der er udformet til at yde beskyttelse mod Ebola Zaire, Ebola Sudan og Marburg-virussen.

Bavarian Nordic modtager en forudbetaling på 25 mio. dollar og er berettiget til op til 20 mio. dollar i regulatoriske og udviklingsmilepælsbetalinger samt royaltybetalinger for det kommercielle salg uden for Afrika. Janssen Pharmaceuticals vil være fuldt ansvarlig for alle omkostninger forbundet med udviklingen og kommercialiseringen af vaccinen.

- For os som selskab betyder det, at vi har indgået en licensaftale med Johnson & Johnson (der ejer Janssen, red.), som dels indbefatter en upfront-betaling og nogle milepæle. Men samtidig har vi indgået en forsyningsaftale, hvor vi skal producere vacciner hurtigst muligt og meget gerne en million i 2015. Det opfatter vi klart som en blåstempling af vores arbejde, siger Ole Larsen, der er finansdirektør hos Bavarian Nordic, til Ritzau Finans.

Bavarian-aktien stiger med 18,3 pct. til 177,50 kr. onsdag formiddag.

Tilbage i C20-regi er ingrediensproducenten Chr. Hansen Holding topscorer efter sit regnskab for fjerde kvartal 2013/14, der ellers var en smule svagere end ventet på de øvre linjer.

Chr. Hansens omsætning endte på 205,2 mio. euro efter en organisk vækst på 8 pct., hvor konsensus ifølge SME Direkt var henholdsvis 211 mio. euro og 9,2 pct. Driftsmarginalen på 27,6 pct. var en spids højere end ventet, mens nettoresultatet på 38,3 mio. euro var en spids lavere end konsensus på 38,9 mio. euro.

Til gengæld kan investorerne godt lide forventningerne til det nye regnskabsår en organisk vækst på 7-9 pct. og en overskudsgrad (EBIT) før særlige poster på over 26,5 pct. mod 27,1 pct. i 2013/14.

Derfor er der intet at bekymre sig om for den lidt mere langsigtede investor, vurderer Alm. Brand Markets.

- Jeg synes, at det er rimeligt på linje med det, man kunne forvente, hvis vi ser isoleret på tallene for sidste år. Colors stikker ud på det negative, og den vending, vi havde håbet, ser ikke ud til at have indfundet sig. De andre divisioner klarede sig til gengæld en lille smule bedre end ventet, siger Michael Friis Jørgensen, der er Chr. Hansen-analytiker hos finanshuset, til Ritzau Finans.

Chr. Hansen-aktien stiger med 3,4 pct. til 221,30 kr.

I den modsatte ende af skalaen falder Nordea-aktien med 1,9 pct. til 72,55 kr. efter bankens regnskab for tredje kvartal, der var tungt præget af en nedskrivning på 344 mio. euro på gamle it-systemer. Tredje kvartal var ellers lidt bedre end ventet på toplinjen, idet nettorenteindtægterne udgjorde 1396 mio. euro mod forventede 1377 mio. euro ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

De samlede omkostninger var omvendt markant højere end ventet med 1516 mio. euro mod ventet 1204 mio. euro blandt analytikerne ifølge SME Direkts estimater.

Pandora kan glæde sig over, at finanshuset Kepler Cheuvreux har indledt dækning af aktien med den positive anbefaling "køb" samt et kursmål på 530 kr. Smykkeaktien stiger med 1,3 pct. til 467,30 kr.

Også Carlsberg og Sydbank får positiv analytikeropmærksomhed.

Førstnævnte har fået løftet sin anbefaling hos svenske SEB til "hold" fra tidligere "sælg", mens Sydbanks anbefaling hos Nordea er løftet til "køb" fra tidligere "hold". Carlsberg stiger med 0,2 pct. til 510,50 kr., mens Sydbank-aktien løftes med 2,1 pct. til 172,70 kr.

Fra regnskabsfronten har onsdagen også budt på nyt fra Ringkjøbing Landbobank, der løftede sine forventninger til hele årets basisresultat til den høje ende af det tidligere udmeldte interval på 460-510 mio. kr.

Selve regnskabet bød på netto renteindtægter på 158 mio. kr. i tredje kvartal mod 155 mio. kr. i den tilsvarende periode et år tidligere, mens bundlinjen gav et nettooverskud på 101 mio. kr. mod 73 mio. kr. i tredje kvartal 2013.

Bankaktien falder alligevel med 0,3 pct. til 1118 kr.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Danmark❯  Aktier❯  Middag❯ 

Seneste nyheder