Aktierne falder - hvad gør jeg?

Udgivet den 27-03-2015  |  kl. 11:39  |  
Aktie tabel

Det kan ikke siges nok gange, at aktieinvestering er en risikabel affære. Men 5-15 procent fald på et par uger kommer nok bag på de fleste alligevel, også selvom det sker fire til fem gange om året. Og der er ikke meget der tyder på, at aktier svinger hverken mere eller mindre nu i forhold til 5-10 år siden.

Skal du sælge ud af porteføljen?

Det er ærgerligt at sælge ud for din økonomi og for dit humør lige nu, hvor aktierne er faldet. Men det kan gøre så ondt på humøret at tabe penge, at det ikke er smerten værd. I sådant et tilfælde bør du sælge ud. Kan du heller ikke klare at tabe mere økonomisk, bør du også sælge ud. Det er nok en af de vigtigste argumenter: har du råd til at tabe mere, så du stadig kan opretholde dit forbrug? Er du omvendt afklaret med risikoen både psykisk og økonomisk, bør du holde fast.

Hvis du med de seneste måneders kursfald har et samlet tab, vil du kunne trække kursgevinster hjem i en periode uden at betale skat. Det er særligt relevant, hvis du er i pensionsalderen eller tæt på. Her bør du økonomisk set holde fast. Er du mellem eksempelvis 30-50, kan det også være, at det er en god ide at sælge nogle obligationer og købe flere aktier. Desværre sker det omvendte ofte, når aktierne falder, så pas på med at lave den fejl.

Skær det overflødige fra

Du behøver ikke vinde pengene tilbage helt på samme måde, som du har tabt dem. Det betyder, at betaler du i dag (som langt de fleste gør) mange penge for at få din pension investeret, kan du skifte til en strategi med lave omkostninger i stedet for at holde helt fast. Det gør, at du vinder dine penge  hurtigere tilbage, uden at tage mere risiko. Det viser ganske mange undersøgelser fra forskellige universiteter og herunder Handelshøjskolen i København.

Hvis du har store tab på for eksempel Facebook, og er din risiko i spredt nok på mange aktier, kan du i stedet købe flere aktier eller en fond med mange aktier til lave omkostninger. Det giver risikospredning og mindst et ligeså godt afkast. Og det er ganske simpelt at føre ud i livet.

Ønsker du ikke selv at stå for forvaltningen af din formue eller vil have den gennemgået af en uvildig rådgiver, kan du få en række bud på hvordan den alternativt kan forvaltes. Sæt din pension i udbud på npinvestor.dk og få de bedste bud.

Slip for besværet med selv at ringe rundt og indhente tilbud. Hos os kan du med få klik sende opgaven ud i dit nærområde og modtage en opringning fra en godkendt rådgiver. Det er nemt og ganske gratis.

Udfyld skemaet her og bliv kontaktet.

Udgivet af: Draupnir

Tags:  Pension❯ 

Relaterede nyheder