Aktier/Nordnet: Hjemmemarkeds-fokus kan beskytte mod store fald

Udgivet den 06-07-2015  |  kl. 08:51  |  

De europæiske aktier, og herunder også de danske af slagsen, lægger an til en tung start på mandagen, efter at grækerne med et stort flertal sagde nej til de reformkrav, som landets kreditorer stiller, ved søndagens folkeafstemning.

Men der er aktier, der vil være mindre påvirkede af turbulensen end andre, og derfor kan der være ræson i at eksponere sig mod mere hjemmemarkedsorienterede papirer, lyder rådet fra Nordnet.

Det er svært helt at være immune over for de kursfald, som må formodes at være det gennemsnitlige billede på aktierne i dag. Alligevel vil det dog være sådan, at nogen af de mere hjemmemarkedsorienterede danske selskaber vil blive kursramt væsentlig mildere. Selskaber som NNIT, Matas og TDC vil således i mindre omfang blive ramt af markedsnervøsiteten, skriver Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.

Ifølge ham vil særligt biotekselskaberne stå for skud som de aktier, der formentlig må tage de største tæsk i Europa mandag.

- Det kan lyde mærkeligt, men investorerne skal ikke blive forbavsede, hvis de største kursfald kommer i biotekselskaberne. Det skyldes ikke, at der er en sammenhæng mellem Grækenlands nej og mulighederne for at bringe projekter til produkter. Det handler om risikopræmien og –fornemmelsen. Når investorerne ønsker at reducere deres risikoeksponering, vil det gå hårdest ud over aktier, hvor risikoopfattelsen er størst, skriver Per Hansen.

Det er dog vigtigt at huske på, at der også er et aktiemarked efter urolighederne i Grækenland, fastslår han. Derfor skal man ikke udelukkende fokusere på at undgå de største skræmmer i forbindelse med den øjeblikkelige markedsuro, men også forsøge at positionere sig rigtigt på længere sigt.

- Investorerne skal ikke blot tænke kortsigtet, men investere langsigtet. Én ting er at forsøge at investeringsgemme sig for kortsigtet markedsuro. Noget andet er, hvordan kurserne efterfølgende vil udvikle sig. Nok er Grækenland en stor debitor, men det er ikke nogen særlig stor økonomi. På et tidspunkt vil den ”overdominans”, som Grækenland har haft i nyhedsstrømmen og i investorernes bevidsthed, blive mindre igen. Grækenland består, men det er givet, at landet med det milde klima og den bundrådne økonomi ikke til tid og evighed kan holde investorerne i et jerngreb, skriver Per Hansen.

Umiddelbart peger det meste dog på en tung påvirkning fra grækernes "nej" mandag morgen. Futures for det tyske DAX-indeks peger på et fald på godt 2 pct. fra start. Ifølge Nordnet kan faldet dog godt blive en smule mindre i Danmark. Det hænger primært sammen med, at den danske økonomi ikke står til at tabe helt så stort på et græsk kollaps.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Grækenland❯  Aktier❯ 

Relaterede nyheder