Aktier/Sydbank: Udbyttebetalinger falder for første gang i 12 år

Udgivet den 27-02-2020  |  kl. 06:35  |  
Arkiv: Foto

For første gang i 12 år falder de samlede udbyttebetalinger fra de største danske selskaber markant for 2019.

Det viser en analyse fra Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen.

Det viser sig dog, at langt størstedelen af selskaberne forhøjer udbytterne efter indtjeningsfremgang, men et markant lavere udbytte fra Nordea trækker ned.

- De største danske aktier leverede et afkast på cirka 29 pct., på trods af at selskaberne underpræsterede i forhold til analytikernes indtjeningsforventninger ved indgangen til året, oplyser han.

Samlet sender de største danske selskaber - som Sydbank har, har haft eller snart genoptager analysedækning af - lige omkring 69 mia. kr. retur til aktionærerne for 2019-resultaterne.

- Det er første gang siden 2008, at der er nævneværdig tilbagegang i udbyttebetalingerne (justeret for Mærsks ekstraordinære udbytte i 2014) hos de selskaber, som Sydbank har, har haft eller snart genoptager analysedækning af, skriver Jacob Pedersen i analysen.

Trods faldet er Jacob Pedersen ikke bekymret, selv om det samlede udbytte falder.

- Stor tilbagegang i udbyttebetalingerne hos særligt Nordea trækker ned og vægter tungt i det samlede fald. Også Lundbecks udbytte falder markant, ligesom der er tilbagegang i FLSmidth og Ambu - uden at de to sidstnævnte fylder tilstrækkeligt meget til at rykke stort på de samlede tal, konstaterer Jacob Pedersen.

Med til at trække ned er også, at Jyske Bank er stoppet med at betale udbytte - men i stedet tilbagekøber egne aktier.

Samlet er der kun fire ud af 26 selskaber, der sænker udbyttet i 2019 - men effekten på det samlede tal er stor.

12 selskaber ud af de 26 i analysen forhøjer udbyttebetalingen per aktie i forhold til udbetalingen for regnskabsåret 2018, men der er dog kun tale om udbytterekord i ni af de 26 selskaber.

UDBYTTEAKTIER ENDNU MERE POPULÆRE

Udbytter er i de seneste år blevet endnu mere populære som følge af, at renterne har ramt så lave niveauer, at mange nye investorer er rykket ind på aktiemarkedet.

- De nye investorer søger alternativer til obligationer, og selv om de ikke findes på aktiemarkedet, er selskaber med høj udlodning det tætteste, man kommer på det, skriver Jacob Pedersen.

Herhjemme findes en del selskaber, der udmærker sig ved et meget høj udbytteafkast.

- Banker og forsikringsselskaber er normalt i front på udbytteafkastet. Aktuelt er også selskaber som Pandora og ISS højt på listen, nok mest fordi de kursmæssigt er i skammekrogen hos investorerne. Dermed udgør udlodningen pludselig en høj andel af aktiekursen, skriver Jacob Pedersen.

Når udbytterne indgår på kontoen - typisk nogle dage efter generalforsamlingerne i selskaberne - bliver der behov for at tage stilling til, om udbytterne skal geninvesteres eller ikke.

AKTILBAGEKØB PÅ NIVEAU MED 2018

Aktietilbagekøbene har igennem de seneste mange år vundet indpas som en udbredt måde at sende penge retur til aktionærerne.

De fungerer desuden som et vigtigt værktøj til påvirkning af forholdet mellem udbud og efterspørgsel, der på kort sigt kan være en vigtig aktiekursdriver.

Aktietilbagekøbene er på samme niveau som i 2018, hvilket faktisk er bedre end vores forventning for et års tid siden.

- Den væsentligste årsag er A.P. Møller-Mærsks store aktietilbagekøb, som ikke var kendt for et år siden, forklarer Jacob Pedersen.

Der er dog fortsat samlet set tale om det laveste niveau siden 2014 for aktietilbagekøb, pointerer analysechefen og påpeger, at store aktietilbagekøbsprogrammer hos selskaber som Carlsberg, A.P. Møller-Mærsk og DSV i 2019 var overskygget af, at Danske Banks aktietilbagekøb er stoppet og af fald i aktietilbagekøbene hos selskaber som Vestas, Demant og Pandora.

Det fremhæves også, at 2020 allerede nu ligner et år med højere aktietilbagekøb end i 2019.

- Således har både Novo Nordisk, DSV og Carlsberg annonceret større aktietilbagekøb end i 2019, og de samlede planlagte 2020-aktietilbagekøb er lige nu faktisk højere end de samlede aktietilbagekøb i 2019, fremhæver Sydbanks analysechef.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder