Aktier/tendens: Vestas presset af nedjustering før ellers grøn start

Udgivet den 26-01-2022  |  kl. 08:31  |  

De danske aktier går endnu en positiv start på dagen i møde onsdag, efter at den grønne start tirsdag løb ud i sandet, så det i stedet endte med et fald på 0,5 pct. til 1710,58 for C25-indekset.

Tirsdag aften steg de amerikanske aktier igen lidt efter dansk lukketid, og onsdag morgen stiger futures for både de amerikanske og europæiske aktier.

Det sker frem mod ugens makromæssige højdepunkt onsdag aften, hvor den amerikanske centralbank, Federal Reserve, afslutter sit to dage lange rentemøde, hvor investorerne vil holde nøje øje med med ordene om bankens strammekurs fra centralbankchef Jerome Powell.

Blandt enkeltaktierne tager vindmølleproducenten Vestas opmærksomhed med en nedjustering af forventningerne og en præsentation af foreløbige tal for fjerde kvartal.

FORSTYRREDE FORSYNINGSKÆDER GØR ONDT

Det er de fortsatte forstyrrelser i forsyningskæderne på globalt plan, som forårsager både prisstigninger på materialer og store forsinkelser i projekteksekveringer, der i særlig grad driller Vestas.

Det får selskabet til at sænke forventningerne til driftsmarginen (EBIT) før særlige poster, der er baseret på Vestas' foreløbige tal for fjerde kvartal, der ender på omtrent 3,0 pct., mens de seneste forventninger peger på omkring 4 pct.

Inklusive de foreløbige tal for fjerde kvartal endte Vestas' omsætning sidste år på 15,6 mia. euro, hvilket netop sniger sig inden for forventningsspændet på 15,5-16,5 mia. euro.

Det samlede driftsresultat (EBIT) før særlige poster for sidste år opgøres til 461 mio. euro.

Analytikerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet en omsætning på samlet 16,0 mia. euro sidste år og et driftsresultat (EBIT) på godt 608 mio. euro.

Vestas-aktien faldt tirsdag med 4,6 pct. til 166,05 kr. efter fald på 1,2 pct. og 9,0 pct. mandag og fredag.

ANALYSEÆNDRINGER IGEN I FOKUS

Igen onsdag er der også masser af analyseændringer at forholde sig til for investorerne.

Blandt andet har Novozymes fået løftet sin anbefaling til "køb" fra "hold" hos investeringsbanken Carnegie, der samtidig har løftet sit kursmål til 525 kr. fra 510 kr.

Aktien faldt tirsdag med 0,8 pct. til 454,40 kr.

Coloplast har efter sit regnskab for første kvartal 2021/22 tirsdag fået løftet sin anbefaling til "hold" fra "sælg", skriver PLX AI.

Og DSV har fået løftet sin anbefaling hos amerikanske Bernstein til "outperform" fra "market perform".

Her er kursmålet samtidig skruet op til 1500 kr. fra 1450 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News.

Coloplast sluttede 0,8 pct. højere i 947 kr. efter tirsdagens regnskab, der overraskede let positivt over hele linjen, og DSV steg med 1,2 pct. til 1283,50 kr.

Netcompany, som tirsdag tabte hele 15 pct. til 481,40 kr. efter sit regnskab for fjerde kvartal, der skuffede over en bred kam, har siden fået sænket sit kursmål hos Deutsche Bank til 590 kr. fra 700 kr.

Anbefalingen er ifølge data fra Bloomberg News stadig "hold".

Amerikanske Morgan Stanley har samtidig sænket sit kursmål til 775 kr. fra 860 kr. og gentaget den positive anbefaling "overvægt", og svenske SEB har skruet kursmålet for Netcompany ned med 23 pct. til 630 kr. fra 825 kr.

Her er anbefalingen stadig "køb".

Endelig har Mærsk fået løftet sit kursmål hos ellers kritiske Barclays til 19.200 kr. fra 16.050 kr.

Anbefalingen hos den britiske storbank er dog også stadig "undervægt", skriver PLX AI.

Mærsks B-aktie steg tirsdag med 0,8 pct. til 22.180 kr.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Danmark❯  Preview❯  Shares❯  indblik❯