Antallet af danske lønmodtagere skrumpede i december med 100 personer

Udgivet den 21-02-2020  |  kl. 10:14  |  

I foråret af 2019 faldt antallet af lønmodtagere i Danmark for første gang efter seks år med fremgang. Nu ser arbejdsmarkedet igen et fald.

I december faldt antallet af danske lønmodtagere med 100 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det vidner om en ny situation på arbejdsmarkedet, siger Søren V. Kristensen, der cheføkonom i Sydbank. Han understreger samtidig, at man skal tage sine forbehold, når man læser tallene.

- Det hører med til historien, at vi tidligere har set fald, som efterfølgende er blevet fjernet i revisioner. Ikke desto mindre er dagens tal en ny påmindelse om, at det nu går langsommere på det danske arbejdsmarked.

- En uhyre vigtig nuance er dog, at der på det private arbejdsmarked også i december var en fremgang på mere end 2.000. Det blev overdøvet af et lidt større fald i den offentlige beskæftigelse, men det viser altså, at arbejdsmarkedet bestemt ikke har været i dvale i december, siger Søren V. Kristensen.

Den gennemsnitlige månedlige stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen i 2019 var på 2400 personer. I 2016-2018 har tallet ligget nogenlunde stabilt på 3900 personer.

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted mener ikke, at faldet er usædvanligt.

- Det er helt naturligt, at jobfremgangen efter næsten syv års opsving går ned i tempo, siger han.

- I lyset af den usikkerhed, der har været i den globale økonomi, er en samlet jobfremgang på næsten 29.000 personer i det forgangne år faktisk heller ikke så tosset, fortsætter Erik Bjørsted.

Tilbagegangen af beskæftigede danskere kan betyde, at 2020 bliver et år, hvor at køen af arbejdsløse vil vokse.

- Simpelthen fordi så mange træder ind på det danske arbejdsmarked i disse år, kræver det en solid fremgang i beskæftigelsen, hvis vi ikke skal ende med, at køen af arbejdsløse bliver længere, siger Søren V. Kristensen fra Sydbank.

- Desværre er netop det faktisk vores forventning for 2020, men det er dog ikke så dramatisk, som det kan lyde. Det dækker nemlig over, at arbejdsstyrken efter vores forventning vil vokse hurtigere end beskæftigelsen, fortsætter han.

Der er dog også positive ting at spore på markedet, hvis man spørger Erik Bjørsted.

- Den gode nyhed er, at virksomhederne igen er begyndt at slå flere stillinger op. Det lover godt for beskæftigelsen, siger han.

/ritzau/FINANS

Nikolaj Schou Kesting

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder