Asiatiske rederi-aktier styrtdykker oven på afblæst havnestrejke i USA

Udgivet den 04-10-2024  |  kl. 06:59  |  
Foto: Carlsberg

Massive kursfald er skyllet ind over de asiatiske rederiaktier fredag, efter at strejken blandt havnearbejdere på USA's østkyst er blevet afblæst.

Havnearbejdere er torsdag gået ind på en ny overenskomst med en samlet lønstigning på 62 pct. over seks år og slutter dermed en strejke, som blev indledt tirsdag, skriver Reuters.

Torsdagens aftale løfter timelønnen til 63 dollar fra 39 dollar over seks år, erfarer nyhedsbureauet. Forhandlingsparterne er dog ikke nået helt på plads med alle detaljer i overenskomsten.

Derfor forlænges den nuværende hovedaftalen frem til den 15. januar 2025 med henblik på, at parterne vender tilbage til forhandlingsbordet for at få styr på de sidste detaljer i aftalen.

Strejken har skabt udfordringer for branchen på grund af flaskehalse, og havde af samme årsag potentiale til at sende containerraterne i vejret. Spørgsmålet er dog, hvor stor effekten bliver af strejken, der trods alt kun varede tre dage.

Investorernes reaktion på de asiatiske børser tyder på, at finansmarkederne venter en relativt hurtig tilbagevenden til en situation med overkapacitet på containermarkedet og rigelig plads på skibene.

- Investorer, der håbede på et kortvarigt opsving i containerraterne, som er i en nedadgående trend, solgte, da strejken sluttede, siger Yang Ji-hwan, analytiker hos Daishin Securities i Seoul, til Reuters.

De japanske rederieaktier falder 7-10 pct. og nogenlunde samme udvikling ses i Hongkong og Taiwan.

Mærsks B-aktie faldt torsdag 3,6 pct. til 10.270 kr.

Her er en oversigt over de asiatiske containerrederiers aktieudvikling fredag:

Rederi Udvikling i procent fra dagen før
Mitsui OSK Lines (Tokyo) -7,3
Kawasaki Kisen Kaisha (Tokyo) -9,6
Nippon Yusen KK (Tokyo) -9,7
HMM (Sydkorea) -4,8
Evergreen Marine (Taiwan) -8,8
Cosco Shipping (Hongkong) -8,5
Orient Overseas (Hongkong) -8,1

Kilde: Bloomberg News.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯