Bankernes guldrandede dage med høje gevinster på lån er ovre

Udgivet den 25-02-2025  |  kl. 07:10  |  
Arkiv: Foto

En længere periode med høje renter, som har været givtige for de danske banker, der har høstet flotte gevinster på ind- og udlån igennem de seneste år, rinder ud.

Den Europæiske Centralbank, ECB, satte i juli 2022 gang i en historisk hurtig stramningscyklus for at komme den høje inflation i Europa til livs. Siden er stigningerne i forbrugerpriserne mere eller mindre normaliseret, og indskudsrenterne er kommet ned til 2,75 pct. fra 4,00 pct.

Det gør indhug i bankernes nettorenteindtægter, da rentemarginalen - forskellen på bankernes rente i Nationalbanken og kundernes rente i banken - er aftagende.

Faktisk er rentemarginalen nu i samme niveau som i årene 2010-2015, fremgår det af en analyse foretaget af bankernes brancheorganisation Finans Danmark.

- Kunderne har gennem længere tid sat flere penge i banken, end bankerne kan låne ud. Derfor konkurrerer bankerne hårdt om at låne ud til kreditværdige husholdninger og virksomheder. Det kommer kunderne til gavn, da de betaler en ganske lav rente for at låne, når man sammenligner med det generelle renteniveau. Samtidig ser vi nu et tydeligt fald i bankernes indlånsmarginal, der jo også er til fordel for kunderne, siger Niels Arne Dam, der er cheføkonom i Finans Danmark, i meddelelsen.

Det er særligt et fald i indskudsrenterne, der har sendt niveauet for rentemarginalen mange år tilbage. Her har bankerne kunnet anbringe kundernes indlån i eksempelvis Nationalbanken til en højere rente, end bankerne har tilbudt kunderne.

Samtidig påpeger Finans Danmark, at bankernes indtjeningsevne også presses af stærk konkurrence mellem de danske banker.

- Indlånsmarginalen falder altså igen på baggrund af den seneste tids rentefald og den generelt stærke konkurrence på det danske bankmarked. Indlånsmarginalen var da også forud herfor blevet udvidet i takt med de markante rentestigninger fra juli 2022, fremgår det af analysen.

TÆNK: KONKURRENCEN VIRKER IKKE

Betragtningen om stærk konkurrence på det danske bankmarked anfægtes imidlertid af Forbrugerrådet Tænk. Over for DR påpegede forbrugernes vagthund i forbindelse med Danske Banks rekordstærke regnskab, at der er noget ved konkurrencen, der ikke virker.

- Danske Bank er jo ikke den eneste bank med rekordoverskud i år. Det indikerer, at der er et eller andet med konkurrencen, som ikke virker, og det betyder, at kunderne betaler for meget, sagde direktør Winni Grosbøll til DR 7. februar.

Kritikken fra Forbrugerrådet Tænk tæller blandt andet uigennemskuelige renter og gebyrer samt besvær forbundet med at skifte bank.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Shares❯ 

Seneste nyheder