Chefanalytiker: Trumps "drill, baby, drill"-tilgang kommer til at tage tid
Hvis det står til Donald Trump og hans "drill, baby, drill"-tilgang, så skal der bores mere olie i USA fra første dag, han overtager posten som amerikansk præsident i januar.
Men et decideret boom i amerikansk olieproduktion skal Donald Trump dog se langt efter, vurderer Arne Lohmann Rasmussen, chefanalytiker hos Global Risk Management.
Det er på trods af, at den kommende finansminister, Scott Bessent, samtidig har sagt, at den amerikanske olieproduktion under den kommende administration skal øges med 3 mio. daglige tønder olie.
Til sammenligning producerede USA i 2023 i gennemsnittet 12,9 mio. daglige tønder.
- Det er jo en ganske kraftig øgning i produktionen, der er lagt op til. Men det er jo ikke sådan, at amerikansk olieproduktion eksploderer fra dag ét. Det kommer til at tage tid, siger Arne Lohmann Rasmussen.
Donald Trump står nemlig over for en række faktorer, som han ikke har direkte indflydelse på.
Her peger chefanalytikeren blandt andet på, at mens flere af de førende olielande driver statsejede olieselskaber, så er der i USA, som er verdens største olieproducent, udelukkende tale om private selskaber.
- Det er jo ikke sådan, at han kan beslutte på vegne af private selskaber, hvad de skal gøre og ikke skal gøre, siger chefanalytikeren og peger på, at Trump i stedet formentlig vil røre ved reguleringer og skatter, som kan skubbe olieselskaberne i retningen af at pumpe mere olie på markedet.
Trump vil formentlig også åbne for, at der kan bores mere olie på statsejet land, eller det som kaldes "federal lands", som udgør omkring 28 pct. af det totale amerikanske landareal ifølge tal fra Congressional Research Service.
- Der vil dog være mange, der vil være mere forsigtige med at smide penge i olieproduktionen, fordi hvis det faktisk lykkes at øge mængden, så kan det jo bide sig selv i halen ved, at olieprisen kommer under pres, fordi der simpelthen kommer for meget olie på markedet, siger chefanalytikeren videre.
Samtidig påpeger Arne Lohmann Rasmussen, at de amerikanske lånebetingelser - sammen med olieprisen - spiller en afgørende rolle for mængden af den producerede olie. Her vil en restriktiv rente gøre det dyrere at investere i produktionen.
Fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, lød årets sidste rentemelding tidligere i december på, at prognosen for 2025 peger på blot to rentenedsættelser, hvor der tidligere var udsigt til fire.
- Der kommer ikke til at ske et kæmpe boom i olieproduktionen næste år i USA, men vi vil formentlig se lidt mere produktion, end hvis det havde været under Biden eller Harris, lyder vurderingen fra Arne Lohmann Rasmussen.
.\\˙ MarketWire
Tags: Natural Resources❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1185
- næste ›