Dagens aviser

Udgivet den 09-12-1997  |  kl. 07:50  |  

København--9. december--NetPosten--Dagens vigtigste avisartikler

Strid om udlændinge truer EU-opbakning.
Venstre og de Konservative spiller hasard med danskeres ja til Amsterdam-traktaten, når de satser på fortsat konfrontation om udlændingepolitikken, advarer Marianne Jelved (R). Der er en sammenhæng mellem folks skepsis til de fremmede og det fremmede, hvilket igen kan afspejles i vælgerbevidstheden siger Jelved og henviser til to meningsmålinger offentliggjort mandag som begge viser en faldende andel af Ja-sigere. Hun mener derfor at V og K bør standse kokurrencen med Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet om den hårdeste flygtningepolitik .
(Aktuelt side 5)

Økonomi

Danske priser vil komme under pres af Euroen fra 1999
Prisniveauet i Danmark kommer under pres, når hovedparten af EU-landene fra 1999 indfører Euroen som fælles betalingsmiddel. Det siger Niels Arildsen, der er partner i KPMG Management Counsulting som netop har gennemført en større undersøgelse af det europæiske erhvervslivs holdning til Euroen og den monetære Union. Det er især de skandinaviske erhvervsledere der er overbeviste om et pres på prisniveauet. Det er en større grad af gennemsigtighed i prissystemet som gør at forbrugerne nemmere kan sammenligne priserne, og da det danske prisniveau er højere end det gennemsnitlige i Europa, så må konklusionen være at det danske prisniveau må sænkes siger Niels Arkldsen.
(Berlingske Erhverv side 6)

Udland

Dæmper på dansk EU-optimisme
Skarp modstand fra Storbritannien, Frankrig og Holland lagde mandag en alvorlig dæmper på den danske optimisme inden weekendens historiske topmøde i Luxembourg. Hermed er der udsigt til en dramatisk strid om strategien for de kommende års udvidelse af EU. Afgørelsen om deltagerkredsens størrelse og fordelingen af milliardtilskud overlades nu til stats- og regeringscheferne. Et kompromisforslag fra Luxembourg havde ellers skabt håb om, at Danmark ville få en række ønsker opfyldt.
(Jyllands-Posten side 4, Aktuelt side 1 og 14, Information side 1, Berlingske Tidende side 15, Børsen side 22)

EU-udvidelse: Danske krav efterkommes
I et internt notat fra EU-udenrigsministerenes møde i Bruxelles i går, som ErhvervsBladet er kommet i besiddelse af, opstiller det luxembourgske formandskab i modelform, hvordan og hvornår ansøgerne kommer med i EU. Arbejdspapiret viser at Danmarks politik med reelt at få alle med fra start i høj grad bliver tilgodeset, og papiret henviser til at forhandlingerne skal foregå mulitlateralt og inklusivt således at ingen føler sig sat ud i kulden med mulighed for at skabe nationale følelser mod EU. Drøftelserne skal henlægges til en Europæisk Konference hvis højeste myndighed bliver et årligt møde mellem stats- og regeringschefer fra alle EU-lande, de ti østlande, Cypern og Tyrkiet samt formanden for Kommissionen.
(ErhvervsBladet side 6)

Finans

Politikere vil hjælpe bankkunder
Økonomiminister Marianne Jelved (R) bliver mødt med et massivt politisk pres for at ændre lovgivningen, så kunderne bliver sikret bedre vilkår i bankerne. Baggrundenen er, at Højesteret enstemmigt har stadfæstet Sø- og Handelsrettens afgørelse i den såkaldte valideringssag, som Forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen har ført mod Bikuben og Finansrådet igennem mere end syv år. Kendelsen betyder, at bankerne fortsat kan tjene op mod to mia. kr. om året på kundernes bekostning ved tilskrivning af renter.
(Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi side 1 og 6, Berlingske Tidende side 1, Berlingske Erhverv side 1 og 2, Børsen side 1 og 26)

Erhverv

ØK presses af tysk trykkerikoncern for Asien-strategi
Den tyske trykkeri-gigant Heidelberger Druck har indledt forhandlinger med Østasistisk Kompagni, ØK, for at skaffe sig bedre betingelser for afsætningen i Fjernøsten, hvro ØK hidtil har fungeret som agent for tyskerne. Heidelberger vil forstærke sin indsats på det asiatiske marked, og man drøfter derfor i øjeblikket med ØK hvordan dette gøres bedst. Asien er på vej til at blive et vigtigt marked for og, og derfor må vi have en mere offensiv salgsindsats siger informationschef i Heidelberger Druck Dirk Grosse-leege, som dog afviser at den tyske koncern har planer om selv at overtage salget i Fjernøsten.
(Berlingske Erhverv side 5)

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder

06:41 Asien: Stor amerikansk rentesænkning skaber grøn bølge med Tokyo som stjerneskud
06:36 Mærsks asiatiske konkurrenter viser positive takter torsdag
06:34 NTG køber tysk logistikselskab for 424 mio. kr.
06:33 USA's centralbank ser nu lavere inflation i 2024
06:33 Federal Reserve sænker sin ledende rente for første gang siden 2020
06:32 Asien: Stor amerikansk rentesænkning skaber grøn bølge med Tokyo som stjerneskud
06:32 Valuta: Store valutakursudsving i slipstrøm af amerikansk rentereduktion
06:32 USA/T-bond: Rentestigning trods større end ventet rentenedsættelse
06:32 USA/lukning: Glæden over stor rentenedsættelse forsvandt - men er vendt tilbage
06:30 Kalender - torsdag den 19 september
06:30 Kalender med link - torsdag den 19. september
17:54 Europa/lukning: Ubisoft steg mens Novo trak europæisk indeks ned
17:34 Amazon hæver lønnen for sine lageransatte
17:07 Onsdagens aktier: DSV sendt ned af CVC's sidste krampetrækninger på rød dag
17:00 Onsdagens obligationer: Rentestigning frem mod amerikansk rentebeslutning
16:34 De amerikanske olielagre faldt mere end ventet i sidste uge
15:43 USA/åbning: Handlerne i ro frem mod rentemøde - Google-ejer stiger efter annulleret bøde
15:16 DSV's handel udfordres igen af CVC i brev til Deutsche Bahns bestyrelse: Meget usædvanligt vurderer analytiker
15:05 DSV's handel udfordres igen af CVC i brev til Deutsche Bahns bestyrelse: Meget usædvanligt vurderer analytiker
14:20 USA/tendens: Investorerne træder vande inden rentenyt - Google-ejer stiger på slettet bøde