Danske Bank: EU på vej mod politisk krise
Den franske afstemning endte i et klart "nej", da 55 pct. af stemmerne afviste den nye EU-forfatning. Der var meget høj valgdeltagelse, da omkring 75 pct. stemte, konstaterer Danske Bank i en kommentar. For at gøre det endnu sværere for præsident Chirac var det franske nej bredt baseret blandt de politiske partier.
- Præsident Chirac erkendte resultatet, men han har tidligere indikeret, at han ikke vil gå af i tilfælde af et nej; en ændring af regeringssammensætningen kan dog forventes, og PM Raffarin vil evt. blive fyret af præsident Chirac, vurderer Danske Bank.
Det franske nej og et muligt nej ved det kommende hollandske valg d. 1. juni, hvor meningsmålingerne også peger på et klart nej (60/40 pct. for nej-siden), vil sandsynligvis kaste EU ud i en politisk krise om, hvordan man skal komme videre med ratificeringsprocessen omkring den nye traktat.
- Indtil videre har EU-kommissionen og adskillige europæiske PM'er udtalt, at de mener, at ratificeringsprocessen skal gå videre som planlagt, og at traktaten ikke er død. De næste to vigtige begivenheder er den hollandske afstemning på onsdag og EU-topmødet d. 16-17 juni, skriver Danske Bank.
Markedsreaktionen var ikke overraskende en mindre svækkelse af euroen over for dollaren (fra 125,8 sent fredag til 125,35 her til morgen), og givet usikkerheden vil presset forblive på euroen.
- De skandinaviske lande kan ikke forventes at blive ramt meget af det franske nej. Traditionelt vil vi forvente at se en svagere DKK og SEK og et højere kreditspænd i forhold til Euroland, da en mulig indtræden i Euroland vil blive forlænget efter et fransk nej. Men da Danmark og Sverige allerede er udenfor, kan det faktisk være positivt, da de skandinaviske lande er i en meget bedre tilstand end de fleste europæiske lande mht. fundamentale makroøkonomiske forhold, konkluderer Danske Bank.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1189
- næste ›