Danske Bank har stadig problemer med netbank
Danske Bank fortsat ramt af it-problemer
Mere om: Nethandel | Digital sikkerhed | Server | Databaser | Erhverv
De massive problemer, som før nytår sendte Danske Bank i sort på nettet, ser ud til at fortsætte. Banken bøvler fortsat med net-problemer.
--------------------------------------------------------------------------------
Af Rune Pedersen
Publiceret d. 2. januar 2008 kl. 10.41
ANNONCE:
Få mere at vide
--------------------------------------------------------------------------------
Danske netbanker i sort på årets sidste bankdag
Danske banker lammet af tastefejl
Netbank-tilbageblik koster dig 500 kroner i timen
Mere om
--------------------------------------------------------------------------------
Nethandel
Digital sikkerhed
Server
Databaser
Erhverv
De massive problemer, som på årets sidste bankdag betød, at Danske Bank en overgang måtte slukke for netbanken, ser ud til at fortsætte på den første bankdag efter nytår.
Banken skriver på sin hjemmeside, at kunderne i øjeblikket kan forvente problemer med logon og forlængede svartider.
Håber ikke på nedbrud
Hos Danske Bank kan pressechef Jonas Sunn Torp dog hverken af- eller bekræfte, at der aktuelt er tale om et egentligt nedbrud.
Det håber jeg ikke. Jeg har godt nok hørt om enkelte forsinkelser. Men jeg har ikke hørt, at det skulle være fortsat, Jonas Sunn Torp.
Banken bringer på hjemmesiden følgende oplysning til de mere end en million kunder:
"Der kan i øjeblikket være problemer med at logge på og forlængede svartider i Danske Netbank. Vi beklager de gener, det giver."
Måtte lukke helt ned
Dermed ser det ud til at problemerne er de samme som på årets sidste bankdag, hvor Danske Bank en kort overgang måtte lukke helt ned for adgangen til netbanken på en af de travleste bankdage på året.
Banken lukkede mellem klokken 14..00 og 14.15 helt for adgangen til netbanken. Det er endnu usikkert, hvad årsagen til problemerne med netbanken er.
Ifølge Danske Banks pressechef var det kun den danske del af netbanken, som havde problemer på årets sidste bankdag.
Således fungerede den engelsksprogede udgave ifølge Jonas Sunn Torp fuldstændigt problemfrit.
Dermed kunne bankens telefoniske kundeservice i mange tilfælde hjælpe kunderne ved at foreslå dem at benytte den engelsksprogede udgave af netbanken.
Det er endnu uvist, hvad årsagen til netbankens problemer skyldes.
Rekordmange netbankindbrud i 2007
Udenlandske it-kriminelle har for alvor fået øjnene op for de danske netbanker. Foreløbige tal viser en tredobling i antallet af indbrud i 2007 i forhold til året før.
Af Jakob Møllerhøj, 2. januar 2008 kl. 10:37
Livet som netbankkunde er ikke så sikkert, som det har været. Tal fra bankernes brancheorganisation Finansrådet viser, at der foreløbigt er registreret 70 indbrud i de danske netbanker i 2007, mens der 'kun' var 24 netbankkunder, der fik en ubehagelig overraskelse i 2006.
2007-tallene er foreløbige, da indbruddene for fjerde kvartal ikke er færdigbearbejdede endnu, og det endelige antal indbrud kan derfor vise sig reelt at være endnu højere end de 70 registrerede.
Desuden dækker antallet af indbrud udelukkende over de tilfælde, hvor der faktisk er stjålet penge på ofrenes konti, da det kun er i disse tilfælde, det har været muligt egentydigt at konstatere et faktisk indbrud.
Danske banker nyt mål
Kontorchef i Finansrådet Birgitte Mikkelsen mener, stigningen skyldes, at de udenlandske it-kriminelle, der tidligere har koncentreret sig om netbanker uden for Danmark, har fået øjnene op for de danske bankkunders konti.
»Det er udenlandske it-kriminelle, som har fundet ud af, at her er et marked. I lang tid, har de taget sig af andre lande, og det mener vi, der er to årsager til. Den ene er, at engelsk er nemmere at gå til, så derfor har de startet med de engelsktalende lande, og for det andet har de kigget på, hvad sikkerhedsniveauet har været i de forskellige lande. Og der har det været højere i Danmark end i andre lande, men altså ikke 100 procent sikkert. Det er i praksis umuligt at lave et 100 procent sikkert netbankssystem, hvis det samtidigt skal være brugervenligt,« siger Birgitte Mikkelsen til Version2.
At de danske netbanker ikke er 100 procent sikre, afslører statistikken for 2007 med al for stor tydelighed. Alligevel mener Birgitte Mikkelsen ikke, der er grund til at være alarmeret over udviklingen i 2007.
Hun fortæller, at indtil tredje kvartal i 2006, hvor der blev registret et enkelt tilfælde, var indbrud i danske netbanker et stort set ukendt fænomen. Herefter gik det stærkt med 23 tilfælde i fjerde kvartal af 2006. Stigningen fortsatte ind i første kvartal af 2007 med 34 registrerede tilfælde, men faldt efterfølgende til 6 episoder i andet kvartal.
Birgitte Mikkelsen mener, det har hjulpet, at Finansrådet for alvor satte fokus på problemet i 2007 i blandt andet pressemeddelelser:
»Vi gjorde det, at vi lavede forskellige tiltag. Og nogle af dem, jeg kan nævne er, at vi for det første gik meget aktivt ud i pressen for at fortælle, at her var altså nogle angreb, og man kunne gøre noget selv, for at beskytte sig.«
Uforsigtighed med malware
Tips til selvbeskyttelse er de sædvanlige, som blandt andet handler om et opdateret styresystem og opdateret antivirus software. Og så er det vigtigt med maildisciplin, da det ofte er via spammails, at netbankkunder er blevet angrebet.
»Angrebene kom ved, at man sendte spammails ud med vedhæftede filer, hvor der jo reelt var malware i, så vores budskab var selvfølgeligt: Lad være med at åbne mails fra nogen, som du ikke regner med at få nogle fra, og især hvis du har åbnet denne her mail, lad være med at åbne den vedhæftede fil.,« siger Birgitte Mikkelsen.
Også bankerne selv har oprustet i kampen mod netbankindbrud. Således er de blandt andet begyndt at overvåge kundernes konti på samme måde, som PBS tjekker mistænkelige mønstre i brugen af betalingskort. Ifølge Birgitte Mikkelsen er der også indført yderligere sikkerhedsforanstaltninger, som hun med henvisning til sikkerheden, ikke vil gå yderligere i detaljer med.
Ingen grund til panik
Trods formaningerne og oprustningen fra bankernes side viser tallene for fjerde kvartal i 2007 alligevel, at der foreløbigt er optalt 19 indbrud, mens der blev registreret 11 i tredje kvartal. Birgitte Mikkelsen mener dog ikke, der er grund til panik:
»Man skal lade være med at blæse det her op til, at nu er verdens undergang nær i forhold til netbankindbrud. Man må stadigvæk sætte tallene i relation til, at vi taler om, at der er 3 mio. netbankbrugere,« siger hun og understreger, at sikkerheden i netbankerne er en balancegang mellem brugervenlighed og sikkerhed.
Desuden oplyser Birgitte Mikkelsen, at alle private netbankkunder som udgangspunkt får dækket deres tab i forbindelse med indbrud i netbanken.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1181
- næste ›