Danske Bank regner med at blive sigtet for hvidvask i Frankrig igen-NY

Udgivet den 11-01-2019  |  kl. 09:33  |  
Arkiv: Foto

Danske Bank kan snart igen få status som sigtet for overtrædelse af hvidvaskloven i Frankrig, og sagens omfang er næsten fordoblet. Det fortæller banken i en meddelelse fredag.

Banken blev i oktober 2017 sigtet for mulig overtrædelse af hvidvaskreglerne, men i januar 2018 fik banken ændret status til "assisteret vidne" - altså ikke længere sigtet, men fortsat en del af efterforskningen.

Et år senere ser det dog ud til, at en sigtelse igen lurer om hjørnet, skriver banken.

- I januar 2019 modtog Danske Bank et brev fra en undersøgelsesdommer ved den franske domstol Tribunal de Grande Instance de Paris, hvori banken blev indkaldt til afhøring relateret til den igangværende efterforskning af organiseret hvidvask af penge hidrørende fra skatteunddragelse, og hvori det er anført, at dommeren forventer at rejse sigtelse mod banken, skriver Danske Bank fredag.

Danske Bank oplyste i oktober 2017, at der blev kigget på overførsler på omkring 15 mio. euro (112 mio. kr.) fra bankens filial i Estland til Frankrig i årene 2007 til 2011.

Fredag forlyder det dog, at omfanget er udvidet til nu at omfatte transaktioner for i alt 28 mio. euro (209 mio. kr.) fra 2007 til 2014.

Banken lover at oplyse, hvis den juridiske status officielt ændres, men har derudover ingen yderligere kommentarer.

ENORM HVIDVASKSAG

Berlingske Business har tidligere rapporteret, at den franske sag var en del af den større Magnitskij-sag, der dækker over svindel og korruption for et milliardbeløb Rusland.

Sagen fik sit navn fra advokaten Sergej Magnitskij, der afslørede svindlen og senere døde i et russiske fængsel.

Samtidig har avisen fortalt, at den franske sigtelse tegnede et billede af Danske Bank som en aktiv spiller i sagen.

Danske Bank var eksempelvis sigtet for "at have ydet hjælp til anbringelser, sløring eller konvertering" af penge tjent på "kriminelle handlinger," og det fremgik desuden af sigtelsen, at lovbruddene skete "på organiseret vis".

ANKLAGER FRA BROWDER

Meldingen fra Danske Bank fredag kommer desuden, dagen efter at der blev rettet friske anklager mod Danske Bank af hvidvaskjægeren Bill Browder, der er medstifter af investeringsfonden Hermitage Capital, som mistede store beløb i Rusland.

Ifølge ham har Danske Bank med fuldt overlæg givet forkerte oplysninger til de franske myndigheder, sagde han torsdag ved et pressemøde på Christiansborg torsdag.

Bill Browder fremlagde blandt andet fire episoder, hvor han mener, at Danske Bank har talt usandt.

Det afviste Danske Banks pressechef, Kenni Leth, torsdag.

- Vi kan ikke genkende, at vi skulle have givet urigtige oplysninger til de franske myndigheder, siger Kenni Leth.

Ud over Frankrig efterforsker myndigheder i både Danmark, Estland, Storbritannien og USA i øjeblikket de pengestrømme, der flød gennem Danske Banks estiske afdeling.

Afdelingen lod så godt som ukontrolleret mindst 1500 mia. kr. strømme igennem banken fra 2007 til 2015, hvoraf en stor andel siden er blevet betegnet som "mistænkelige".

Mandag kom det frem, at en amerikansk pensionsfond i New York lægger sag an mod Danske Bank og fire tidligere topchefer, herunder eksdirektør Thomas Borgen, for kurstab som følge af hvidvasksagen.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard

Tags:  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,67%
 
11:27:01

 
6,60%
 
11:27:01

 
5,70%
 
11:27:01

 
2,78%
 
11:27:01

 
1,00%
 
17/06/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder