Den spanske inflation går ned i gear

Udgivet den 29-06-2023  |  kl. 10:01  |  

De spanske forbrugerpriser steg med 1,9 pct. i juni sammenlignet med samme måned sidste år.

Det viser den foreløbige opgørelse torsdag.

Dermed steg priserne mindre end ventet, idet økonomerne adspurgt af Bloomberg News havde estimeret en stigning på 1,7 pct.

Inflationen i det spanske ligger således nu under målet for Den Europæiske Centralbank om en inflation på på 2 pct.

Hos ECB er man dog fortsat bekymret for den høje inflation i eurozonen på trods af tallene fra den fjerde største økonomi i regionen. Der er fortsat bekymring for den samlede inflation i eurozonen, der ifølge et estimat fra Bloomberg News ventes at lande på 5,5 pct. i juni mod 5,3 pct. måneden før, når tallene offentliggøres fredag.

ECB's vicepræsident Luis de Guindos mener, at kerneinflationen muligvis har fået bedre tag i økonomien, end centralbanken forudså.

- Udviklingen af den underliggende inflation er derfor meget relevant under de nuværende omstændigheder, siger Luis de Guindos til Bloomberg.

Men de spanske tal viser, at inflationen er sat ned i et andet gear end i maj, hvor den lå på 3,2 pct. i forhold til for et år siden.

De spanske forbrugerpriser toppede i juli sidste år med en årsstigningstakt på 10,8 pct.

Spaniens inflation har generelt været foran resten af euroområdets, og toppede tidligere og falder nu også hurtigere. Det hænger blandt andet sammen med, at den spanske regering har lavet større indgreb end mange andre for at mindske energikrisen.

På månedsbasis viste udviklingen en stigning på 0,6 pct., hvilket var dårligere end ventet af analytikerne, der sigtede efter en stigningstakt på blot det halve - 0,3 pct.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  Europa❯  Spanien❯