DK/Jyske Bank: Inflation har fremrykket konjunkturnedgangen

Udgivet den 29-09-2022  |  kl. 09:00  |  

Accelererende inflation og store rentestigninger har fremrykket konjunkturnedgangen i dansk økonomi.

Det skriver Jyske Banks cheføkonom Niels Rønholt i bankens konjunkturprognose.

- Med stor sandsynlighed er krisen her allerede, og vi har formentlig stagflation lige nu med negativ vækst og stigende inflation på samme tid, vurderer Jyske Banks cheføkonom.

Inflationschokket skal ifølge Niels Rønholt formentlig ses i lyset af corona-krisens store økonomiske lempelser og ekstremt lave renter efterfulgt af genåbning og opblomstring.

De efterfølgende rentestigninger kom ikke hurtigt nok, og samtidig har energikrisen været med til at skubbe inflationen tæt på 10 pct. i Danmark, mener cheføkonomen.

- Vi forventer, at dansk økonomi nu går ind i en middelhård krise med et fald i beskæftigelsen på 80.000 personer fra nu og helt ind i 2024, skriver Jyske Bank.

Der er dog stadig meget usikkerhed om udsigterne for nedturen, da den afhænger af inflationsudviklingen, og af om centralbankerne sætter renterne ned igen.

Jyske Bank venter, at bnp-væksten aftager fra 4,9 pct. i 2021 til 2,2 pct. i år og til minus 0,6 pct. i 2023. For 2022 og 2023 er der tale om nedrevideringer på henholdsvis 1,2 og 1,3 pct.point.

UDSIGT TIL UHØRT REALLØNSTAB

For hele 2022 regner Jyske Bank med en inflation på 7,4 pct., og sammenholdt med en ventet lønstigning til privatansatte på knap 4 pct. står danskerne til et reallønstab på omtrent 3,5 pct.

- Det er ikke set lignende i nyere tid. En formildende omstændighed er, at kreditvæksten har været lav, og at forbruget som andel af indkomsten i udgangspunktet også var lavt.

Oven i reallønstabet kommer effekten af markant højere renter, der gradvist også vil påvirke aktiviteten negativt.

Jyske Bank venter, at Nationalbanken vil hæve renten yderligere, så foliorenten topper i 2,4 pct. i foråret 2023.

- Rentemarkederne indregner store centralbankrenteforhøjelser, så vores hovedscenarie er, at markedsrenterne er tæt på toppen, vurderer Jyske Banks cheføkonom.

BOLIGMARKEDET STÅR FOR SKUD

De højere renter rammer boligmarkedet , og ifølge Jyske Banks prognose ventes et prisfald for huse på landsplan på 10 pct. frem til slutningen af 2022.

- Det er sandsynligt med store geografiske forskelle, og især på ejerlejlighedsmarkederne i de store byer kan der komme endnu større fald, skriver Niels Rønholt, der blandt andet henviser til den meget store byggeaktivitet i byerne de seneste mange år.

.\\˙ MarketWire

Jakob Due Jakobsen

Tags:  macro❯  Danmark❯