ECB: Forlænger og øger opkøbsprogrammer - renten fastholdes - NY

Udgivet den 10-12-2020  |  kl. 14:11  |  

Den Europæiske Centralbank, ECB, fastholder renten, men forhøjer og forlænger sine programmer for opkøb af obligationer i markedet.

Det fremgår af bankens rentemeddelelse torsdag.

Det pandemiske obligationsopkøbsprogram, PEPP, øges med 500 mia. euro til 1850 mia. euro. Det forlænges desuden, så det løber frem til udgangen af marts 2022 fra udgangen af juni 2021.

Refirenten fastholdes på 0,0 pct., mens indskudsrenten fortsat vil udgøre minus 0,5 pct.

Økonomer havde ifølge Bloomberg News ikke ventet renteændringer, og de havde også forudset trækket med en forlængelse og forhøjelse af obligationsopkøbene.

ECB gentager i øvrigt, at den står klar til at reagere med yderligere opkøb og lavere renter.

- I alle tilfælde vil styrelsesrårdet gennemføre nettoopkøb, indtil det vurderer, at krisefasen som følge af coronavirus er overstået, skriver banken om PEPP-programmet.

Det har desuden valgt at lempe sin pengepolitik på en lang række andre områder.

Blandt andet vil de månedlige obligationsopkøb under APP-programmet (Asset Purchase Program, red) fortsætte med månedlige opkøb på 20 mia. euro. Programmet stod oprindeligt til at udløbe med udgangen af 2020.

Likviditetsmæssigt kan de kommercielle banker desuden se frem til nye TLTRO-III lån. I alt tre programmer vil blive gennemført fra juni til december 2021. Ordningen giver bankerne adgang til rigelig likviditet til ultralave renter, og styrelsesrådet har endda forsødet ordningen, så der fremover kan lånes 55 pct. mod tidligere 50 pct. af deres udlån, der giver adgang til ordningen.

ECB vil i øvrigt lempe på kravene til den sikkerhedsstillelse, eller det pant bankerne stiller.

Også et andet likviditetsinstrument, PELTROS, fortsætter i 2021, hvor der vil blive gennemført fire programmer.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  macro❯  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder