EDC ryster på hovedet over ejendomsvurderinger
Hos landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, ryster man på hovedet over de netop offentliggjorte ejendomsvurderinger fra oktober 2007. De er helt ude af trit med de reelle salgspriser.
En netop gennemført analyse viser, at 40 pct. af boligerne er vurderet over handelsværdien. I København er 75 pct. af boligerne vurderet for højt.
På Sjælland er det 50 pct., I Nordjylland 36 pct., i Syddanmark 28 pct. og i Midtjylland 26 pct. af boligerne der vurderes for højt.
EDC har gennemført analysen af faktiske handelspriser på de ejendomme ejendomsmæglerkæden har solgt i april 2008, og sammenlignet med de nye offentlige vurderinger. Konklusionen er, at de netop udsendte vurderinger er helt ude af trit med virkeligheden. Værst ser det ud i på Sjælland, og særligt i Københavns kommune.
Eksempelvis en lejlighed på Østerbro, der er vurderet til 6,6 mio. men handlet for 3.950.000 kr. Havde det ikke været for skattestoppet ville ejeren i år skulle betale ca. 80.000 kr. for meget i ejendomsværdiskat.
- Dermed viser vurderingssystemet for alvor sine svagheder. Det er paradoksalt at danskernes vurderinger stiger kraftigt i en periode, hvor ejendomspriserne falder. De største stigninger i den offentlige vurdering ses netop der, hvor priserne falder kraftigst, siger EDCs kommunikationschef Jan Nordmann.
- Der er ikke alene tale om et hovedstadsfænomen. Det gælder for hele Sjælland, at de faktiske handelspriser ligger 5-10 pct. under de nye vurderinger, siger han.
Dermed er den sikkerhedsmargin som Skat skal udarbejde vurderingerne under iflg. vurderingsbekendtgørelsen på hele Sjælland væk.
EDC opfordrer boligejerne til at forholde sig kritisk til vurderingen og benytte klagemulighederne, hvis man mener at vurderingen er for høj. Man kan evt. få en mægler til at udarbejde en vurdering af hvad den reelle markedspris er, og bruge denne som bilag til klagen.
- Desuden opfordrer vi politikerne til at gentænke det nuværende system. Havde det ikke været for skattestoppet skulle 40 pct. af boligejerne i år betale for meget i skat. Med elektronisk tinglysning, centrale ejendomsdatabaser osv. burde det være muligt at lave vurderinger, der ligger nærmere de aktuelle priser og som dermed også tager hensyn til de prisfald, der er sket siden vurderingstidspunktet i efteråret 2007.
Af Claus Stolbjerg, csh@netposten.dk.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1188
- næste ›