EU-chef opfordrer til rejsestop til lande med ny variant

Udgivet den 26-11-2021  |  kl. 16:21  |  

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, opfordrer EU's medlemslande til at indstille flyrejser til de lande, hvor en ny variant af coronavirus er opdaget.

- Al lufttrafik til disse lande bør indstilles, til vi har en klarere forståelse af de farer, denne nye variant udgør, siger hun i Bruxelles fredag.

Von der Leyens udtalelse kommer efter, at Belgien - hvor de fleste af EU's institutioner har hjemme - bekræftede sit første tilfælde af den nye variant.

Hun nævner ikke konkret, hvilke lande opfordringen gælder.

Den nye coronavariant har fået navnet B.1.1.529. Den blev først opdaget i Sydafrika. Flere lande har fredag indstillet rejser til og fra Sydafrika og dets nabolande.

Smittetilfældet i Belgien er det første med den nye variant, der er registreret i Europa.

Den nye variant er foreløbigt kun fundet hos få personer i især Afrika og Asien.

Men også i Israel er der konstateret et enkelt tilfælde, og myndighederne undersøger to andre mulige tilfælde, oplyser det israelske sundhedsministerium.

Og nu er den nye variant altså også konstateret i Europa.

Den smittede i Belgien er en ung kvinde, der ikke er vaccineret. Hun er for nylig vendt hjem efter en rejse, men hun har ikke været i Sydafrika eller nogen af dets nabolande, oplyser belgiske forskere.

- Nu er det vigtigt, at alle os i Europa handler hurtigt, beslutsomt og samlet, siger Ursula von der Leyen.

Hun gentager opfordringen til EU-borgerne om at tage imod tilbuddet om en coronavaccine.

Kommissionsformanden tilføjer, at vaccineproducenter har en forpligtelse til at tilpasse deres vacciner, når der kommer nye varianter frem.

I flere lande maner førende epidemiologer fredag til ro, når det drejer sig om den nye variant. Vi ved endnu ikke, om den er særligt smitsom, påpeger flere eksperter.

- Som udgangspunkt ved vi INTET om den nye variant, skriver Roberto Burioni, en førende italiensk virolog, på Twitter, og opfordrer til at undgå panik.

/ritzau/Reuters

Redaktion

Tags:  Europa❯ 

Relaterede nyheder