Europa/aktier: Nedskæringer tynger mineselskab i ellers festligt marked inden jobtal

Udgivet den 08-12-2023  |  kl. 12:29  |  

Mineselskabet Anglo American får gedigne hug i et ellers positivt europæisk marked fredag, efter at det britisk-amerikanske selskab har varslet store produktionsnedskæringer.

I det øvrige Europa er der ellers en god stemning frem mod offentliggørelsen af de vigtige jobtal fra USA, der offentliggøres klokken 14.30.

Det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks stiger fredag omkring klokken 12 med 0,6 pct.

Stigningen har indfundet sig forud for offentliggørelsen af de officielle amerikanske jobtal for oktober, hvor der er ventet en stigning i beskæftigelsen uden for landbruget på 183.000 fra 150.000 måneden før.

Den seneste tids positive udvikling på det europæiske aktiemarked synes dog efterhånden overgjort, mener seniormarkedsanalytiker Ipek Oskardeskaya fra Swissquote Bank.

- De europæiske aktier er ved at indhente deres amerikanske pendanter, og vi har set DAX-indekset ramme rekordniveau. På det her tidspunkt ser det ud til, at det europæiske aktiemarked er strakt en smule tyndt, siger hun ifølge Reuters.

- Den primære drivkraft bag den europæiske optur er de stigende forventninger til, at Den Europæiske Centralbank vil sænke renterne næste år som følge af de aftagende inflation og de europæiske økonomier. Vi venter ikke rentenedsættelser før første halvår af 2024, fortsætter analytikeren.

KLØ TIL ANGLO AMERICAN

Anglo American falder mest i Europa fredag, efter at mineselskabet har meldt ud, at det planlægger store produktionsnedskæringer de kommende år.

Mineaktien falder 7,2 pct. på børsen i London - det største fald siden marts.

Næste år vil Anglo American skære produktionen med 4 pct., hvilket svarer til en besparelse på 1 mia. dollar eller lige under 7 mia. kr.

Anglo American er i øjeblikket i overskud af de fleste råvarer efter svækket efterspørgsel fra Kina og en svagere makroøkonomisk situation i verden.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Europa❯  Shares❯  Intraday❯