Fed/økonomer: Venter først renteløft til sommer efter svage nøgletal

Udgivet den 03-05-2017  |  kl. 11:36  |  

Selv om den amerikanske centralbank formentlig ikke hæver renten onsdag aften som afslutning på sit todages rentemøde, så vil der nok blive tage skridt til at gøre det på næste møde i juni.

Det vurderer flere danske økonomer, som derved ligger på linje med størstedelen af de markedsiagttagere, Bloomberg News har talt med op til afslutningen af rentemødet i Federal Reserve.

Ifølge flertallet af de adspurgte økonomer ventes der en fastholdelse af det nuværende renteniveau på mellem 0,75 til 1,0 pct.

- Renten bliver ikke hævet på rentemødet i den amerikanske forbundsbank i aften, istemmer cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank i en skriftlig kommentar.

- Men Fed-direktør Yellen og co. vil sandsynligvis tage næste skridt mod højere rente ved at signalere, at renten meget vel kan blive hævet på næste rentemøde i juni, tilføjer han.

Heller ikke seniorstrateg Morten Hessner fra Nordea venter en renteforhøjelse på dette rentemøde, efter at der senest blev pillet ved renteniveauet i opadgående retning i marts.

- Med renteforhøjelsen i marts er det forventningen, at centralbanken holder renten i ro denne gang, og mødet bør derfor heller ikke påvirke renterne i synderlig grad, skriver han i en kommentar.

SVAG START PÅ ÅRET FOR ØKONOMIEN

Udfordringen for beslutningstagerne i centralbanken er imidlertid, at den amerikanske økonomi har haft en relativt svag start på året med lav økonomisk vækst og faldende inflation.

Så sent som i mandags viste centralbankens foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, en skuffende stigningstakt på 1,6 pct. på årsbasis i marts, mens priserne faldt med 0,1 pct. i forhold til måneden før. Det var det første månedlige fald siden 2001.

- I det lys er det umiddelbart vanskeligt at argumentere for, at renten snart skal hæves igen, som Fed hidtil har lagt op til.

- Vi forventer, at Yellen og co. vil slå fast, at renten bliver hævet yderligere i de kommende måneder, hvis økonomien som forventet kommer op på hesten igen og op i højere fart, lyder det fra Sydbanks cheføkonom.

Hvis centralbanken mod forventning udtrykker større bekymring over den svage økonomiske vækst i begyndelsen af året, vil det ifølge Jacob Graven blive set som udtryk for, at renteforhøjelserne foreløbig er sat på pause.

I så fald vurderer han, at obligationsrenterne kloden rundt vil falde, dollar vil blive svækket, mens aktiekurserne sandsynligvis vil stige.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder