Fed-direktører: Solid økonomisk genrejsning efter viruskrisen

Udgivet den 30-03-2020  |  kl. 06:35  |  

Når restriktionerne på virksomhederne og forbrugerne i USA, der lige nu er indført på grund af virusudbruddet, på et tidspunkt løftes, så er der udsigt til, at den amerikanske økonomi kan rejse sig solidt igen.

Sådan lyder vurderingen fra to af direktørerne i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

- Dette er en offentlig sundhedskrise. Økonomien kan rejse sig igen, og nogle af de udfordringer, man taler om, vil måske ikke være så slemme, siger Raphael Bostic, som er chef for centralbankens afdeling i Atlanta, til Bloomberg News.

Den samme tone, slår Robert Kaplan, som sidder for bordenden i afdelingen i Dallas, an.

- Vi var stærke, før vi gik ind i dette, og vi mener, at vi har en stor chance for komme stærkt ud af det, forklarer han også til nyhedsbureauet.

Den amerikanske centralbank har reageret meget aggressivt i kampen mod den økonomiske krise, som voronavirusset har udløst. Banken har over to gange sænket sin rente til nul, og den har - også over to gange - meldt ud, at den vil købe ubegrænset op af amerikanske obligationer for at understøtte det finansielle marked med likviditet. Federal Reserve har desuden stillet store summer af likviditet til rådighed for de finansielle banker og lanceret låneprogrammer til både banker og erhvervsvirksomheder.

Imens er politikerne i Washington næsten klar med en stimuluspakke på op mod 2200 mia. dollar, kun præsident Trumps underskrift mangler nu.

Det til trods vil økonomien lide tungt. Federal Reserves afdeling i Dallas venter en negativ vækst på årsbasis i andet kvartal på mere end 20 pct., mens arbejdsløsheden ses toppe oppe omkring 15 pct., inden den vil falde tilbage til 7-8 ved årets udgang. Inden krisen var arbejdsløsheden helt nede omkring 3,5 pct. i USA.

- Vi vil have et forhøjet arbejdsløshedsniveau, når vi kommer ud af krisen, helt sikkert, siger Kaplan, som også venter en mere forsigtig forbrugeradfærd, når USA igen åbner op.

Raphael Bostic peger desuden på, at genrejsningen af økonomien, dens hastighed og styrke, vil afhænge af, hvordan sundhedskrisen håndteres.

Hjælpepakken fra Washington indeholder 454 mia. dollar til Federal Reserve, som banken stiller til sikkerhed for lån eller låneudskydelser til amerikanske virksomheder. En stor del af de lån ventes tilbagebetalt over tid, så centralbanken kan derfor øge udlånene i forhold til sikkerheden til anslået 4000 mia. dollar.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder