Fed vil være sikker på genopretning før rentestigningen mener økonomer
Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, valgte onsdag aften at holde den toneangivende rente lav. Og det ser ikke ud til, at pilen vil flytte sig indenfor nogen overskuelig fremtid.
- Den amerikanske centralbank vil være sikker på, at en økonomisk genopretning er robust, før den begynder at tænke over, om man skal stramme pengepolitikken igen. Det signal bliver understøttet af, at der blandt komitémedlemmerne ikke er nogen forventninger om rentestigninger de kommende par år, skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.
Han mener, at tilbageholdenheden giver god mening:
- For det første er den økonomiske aktivitet stadig markant under niveauet fra før coronakrisen, selv om vi er forbi bunden. For det andet ved vi fra økonomisk forskning, at langvarige kriser kan få langvarige konsekvenser for økonomiens langsigtede vækstpotentiale, hvis virksomheder afholder sig fra at investere i mere produktivt kapitalapparat, eller folk mister tilknytning til arbejdsmarkedet, lyder det fra Danske Bank-analytikeren.
Den amerikanske toneangivende rente ligger fortsat i intervallet mellem 0,0 og 0,25 pct. Og centralbankens formand, Jerome Powell, sagde onsdag:
- Vi tænker ikke på at hæve renterne. Vi tænker ikke engang på at tænke på at hæve renterne.
FOKUS VIL SKIFTE
Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, venter, at Federal Reserve i løbet af de kommende måneder vil skifte fokus fra de nuværende pengepolitiske tiltag med blandt andet opkøb af obligationer, der skal dæmpe finansiel stress og holde hånden under økonomien, til tiltag, der skal understøtte væksten på lidt længere sigt og bringe arbejdsløsheden ned. Det sidste kan kræve mere langsigtede løfter om pengepolitikken.
- Fed har over de seneste tre måneder leveret omfattende initiativer for at støtte en økonomi, som blev væltet omkuld af corona. Man udrullede i løbet af få uger et pengepolitisk arsenal - i form af eksempelvis opkøb og lånefaciliteter - af en størrelse som fik responsen under finanskrisen til at blegne, lyder hans kommentar til rentemødet.
- Det har generelt virket godt - særligt i forhold til at undgå, at finansiel stress skulle underminere funktionaliteten i hele det finansielle system og give anledning til en ny finanskrise, påpeger han.
SEND FLERE PENGE
Powell efterlyste onsdag yderligere finansiel støtte til amerikanerne og den amerikanske økonomi fra politikerne i Washington. Kongressen har allerede vedtaget tre hjælpepakker til en samlet værdi af 3300 mia. dollar, men politikerne forhandler om en fjerde pakke.
Den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, vurderede da også onsdag, at økonomien får brug for mere finanspolitisk hjælp for at vende tilbage til niveauet inden coronakrisen.
- Vi vil bruge alle vore finanspolitiske værktøjer og arbejde med Kongressen for at bringe økonomien tilbage til, hvor den var. Jeg tror helt sikkert, at vi for brug for endnu en bredt vedtaget lovgivning, der sender flere penge ind i økonomien, sagde han onsdag.
Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, påpeger, at parløbet mellem pengepolitik og finanspolitik i høj grad er en afgørende magtfaktor i bekæmpelsen af de negative effekter fra coronakrisen samt den efterfølgende genopretning.
- Med mere ro på markederne må man derfor fokusere på, at hverken en stramning af pengepolitikken eller manglende finanspolitisk stimulans udgør en bremseklods i genopretningen. Det vil udgøre en trussel for den i forvejen hårdt prøvede økonomi, skriver han i en kommentar og fortsætter:
- Herudover er de største trusler en eventuel anden bølge, nye markante beskæftigelsesfald udenfor de først ramte brancher samt et privatforbrug i stampe. Trods de mange og store risici, så forbliver vi relativt fortrøstningsfulde med troen på en om end hård, men også kortvarig recession. Der er dog ingen tvivl om, at situationen og økonomien er skrøbelig, lyder det fra Jeppe Juul Borre.
/ritzau/FINANS
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1183
- næste ›