Fredagens aktier: Grønne aktiers nedtur ramte hårdt

Udgivet den 15-01-2021  |  kl. 17:06  |  
Arkiv: Foto

Der blev fredag atter taget gevinster hjem blandt de grønne aktier som Vestas, Ørsted og Rockwool og dermed sluttede ugen lige så sløjt som den begyndte.

I USA havde den kommende præsident Joe Biden torsdag aften ellers præsenteret sit meget imødesete forslag til endnu en hjælpepakke på 1900 mia. dollar, men dels var markedet godt forberedt på en pakke i den størrelsesorden, dels er der også en regning at betale.

- Det er jo selvfølgelig stimulans til økonomien, men der er også en bagside ved det, da der nok også skal kræves noget ind den anden vej potentielt i form af skatter over for virksomheder.

- Det næste skridt er desuden at få det igennem Kongressen, så jeg tror, at der er lidt tvivl om, hvordan det hele lige lander, siger aktierådgiver i Jyske Bank, Martin Munk til Ritzau Finans.

PRES PÅ VESTAS

Herhjemme dykkede C25-indekset 1,1 pct. til 1657,63. Det var det laveste niveau i år, og et fald på 2,9 pct. fra fredag i sidste uge, hvor C25-indekset satte lukkerekord i 1706,57.

Vestas fik de største klø, og lukkede 5,7 pct. lavere i 1363 kr. Dermed er aktien faldet 12,6 pct., siden den satte lukkerekord i 1560 kr. fredag i sidste uge og muligvis fristede nogle til at tage gevinster hjem.

- De grønne aktier har lidt et knæk i løbet af ugen, men der er også nyt fremme om vingeproblemer i en vindpark, siger Martin Munk.

Renews.biz skriver, at Vestas globalt har taget omkring 150 vindmøller ud af drift, efter at selskabet har opdaget en fejl på bestemte vinger på møller af typen V150.

Rockwool, der qua sine isoleringsprodukter også kan bidrage til den grønne omstilling, faldt 3,7 pct. til 2370 kr. Ørsted lukkede 1,4 pct. lavere i 1171,50 kr. og er faldet 14 pct. i denne uge. Torsdag i sidste uge satte aktien lukkerekord i 1355 kr.

CHR. HANSEN SÆNKES

Der var også ny modvind til Chr. Hansen, der torsdag præsenterede et lidt skuffende regnskab for første kvartal af 2020/21. Aktien faldt 2,1 pct. til 564 kr.

SHB har sænket sit kursmål til 625 kr. fra 700 kr., hvilket fortsat berettiger til anbefalingen "hold". DNB har hævet sin anbefaling til "hold" fra "sælg" med et uændret kursmål på 600 kr. Endelig har Kepler Cheuvreux skåret sit kursmål med en halvtredser til 615 kr. og gentaget sin anbefaling "hold".

NOVO GENOPTAGES MED KØB

I den modsatte grøft endte FLSmidth, Novo Nordisk og Ambu med gevinster.

FLSmidth sprang til vejrs, efter at koncernen bekræftede dialog med Thyssenkrupp om et muligt opkøb af det tyske selskabs mineaktiviteter. Thyssenkrupps cementaktiviteter har også været nævnt på rygtebasis som et muligt opkøbsmål for FLSmidth, men blev ikke omtalt fredag.

- For analytikerne og investorerne giver det nok lidt ro, fordi der var lidt bekymring om, at man ville ekspandere i cementmarkedet, som har haft det svært, og hvor vækstperspektiverne er udfordrede, vurderer Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen.

FLSmidth sluttede fredag 3,6 pct. højere i 226,30 kr.

Helt til tops strøg Ambu med en stigning på 4,4 pct. til 259,60 kr., efter at Danske Bank løftede sit kursmål for aktien til 265 kr. fra 230 kr. Bankens anbefaling er "køb".

Analysedækningen af aktien i Novo Nordisk blev genoptaget af Deutsche Bank med en købsanbefaling og et kursmål på 500 kr. Novo steg 1,2 pct. til 442,65 kr.

GYLDENDAL OPJUSTERER

Blandt sidepapirerne kom der torsdag aften en opjustering fra forlaget Gyldendal, der nu ser en omsætning på cirka 900 mio. kr., mens driftsresultatet spås at blive på cirka 10 mio. kr. Aktien steg 4,3 pct. til 438 kr.

Boozt fik sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb" af Danske Bank, der dog havde suspenderet sin anbefaling fra 20. november som følge af den danske notering af onlinehandelsselskabet.

Finanshuset løftede ved samme lejlighed sit kursmål til 192 svenske kr. svarende til 141,41 kr. fra 175 svenske kr. Boozt-aktien faldt 3,9 pct. til 125 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder