Høreapparater: Europæisk brancheforening ser udbredt mangel på audiologer

Udgivet den 18-10-2024  |  kl. 10:11  |  

For meget bureaukrati og for få nyuddannede betyder, at der efterhånden er en ganske betydelig mangel på audiologer på det store tyske høreapparatmarked - og også i flere andre europæiske lande.

Og det kan vise sig problematisk, hvis kurven ikke blive vendt, fordi den demografiske udvikling og den fortsatte markedsvækst samtidig tilsiger, at der bliver flere og flere at behandle for høretab.

Sådan lyder vurderingen fra Beate Gromke, der er præsident for den europæiske brancheforening for audiologer, Europäische Union der Hörakustiker (EUHA), som i denne uge er vært for en branchemesse i Hannover i den tyske delstat Niedersachsen.

- Lige nu er den største udfordring virkelig - som det også er tilfældet i mange andre sektorer - at der mangler fagfolk. Vi er et håndværk, som egentlig normalt uddanner rigtig mange, men det er også gået tilbage, siger Beate Gromke i et interview med MarketWire.

Hun bakkes op af Tom Aerts, som ligeledes er en del af ledergruppen hos EUHA.

- Hos os er det meget mere end i andre håndværksfag. Så vi skal hurtigere finde en løsning, siger han.

Han peger på, at det endnu er uklart, hvorfor audiologuddannelserne aldrig for alvor er vågnet op igen efter covid-19-pandemien, der på et hav af områder betød store nedskæringer og færre i uddannelse.

På den anden side af pandemien har udviklingen dog igen normaliseret sig. Men ikke på audiologistudierne, fastslår han.

- Hvorfor færre går i gang med uddannelsen, er ikke helt klart for mig. Der ser vi, at man i forskellige lande undersøger, hvorfor færre folk starter med audiologistudiet. Siden corona er færre gået i gang med det, og den tendens har fortsat, mens det på andre fagområder er steget igen, siger Tom Aerts til MarketWire.

KONSOLIDERING ÆNDRER FOKUS PÅ KLINIKKERNE

Men også ude på høreklinikkerne er der tendens til delvist mindre fokus på uddannelse af nye audiologer.

Det er der ifølge EUHA-præsidenten Beate Gromke flere årsager til, men en af dem er konsolidering i detailleddet.

- Der er flere grunde. En er, at mange klinikker i Tyskland er blevet opkøbt af andre, og de har naturligvis andre prioriteter end at koncentrere sig om uddannelsen. Det er det, vi mærker lige nu, siger hun.

Brancheforeningen selv arbejder på flere fronter på at øge interessen igen - blandt andet gennem en række kampagner for audiologistudiet og -faget. Men det er nødvendigt at få vendt kurven hurtigt, fordi patientpopulationen også helt tiden vokser.

Typisk vokser det globale høreapparatmarked med 4-6 pct. om året i volumen. Det gør det, dels fordi den demografiske udvikling tilsiger, at vi lever længere, og at den ældre generation hele tiden vokser, og dels fordi flere og flere får øjnene op for værdien af behandling af høretab på et tidligere stadie, end det traditionelt har været tilfældet.

- Babyboomer-generationen er ret stor, og de skal nu behandles af en meget mindre andel af fagfolk, siger Beate Gromke.

BUREAUKRATI ER EN HÆMSKO

En måde at frigive flere timer til audiologerne i blandt andet Tyskland kan være at rydde lidt op i bureaukratiet, der lever i bedste velgående i Europas største økonomi.

Ifølge Beate Gromke går der nemlig alt for meget tid med at udfylde forskellige formularer og for lidt med at behandle patienter. En tendens, der i øvrigt spreder sig til hele sundhedsområdet.

Her er håbet, at blandt andet digitalisering og smidigere processer i systemet kan være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning.

- Den anden udfordring er bureaukrati. Der er rigtig meget potentiale, hvis man kunne fjerne bare noget af bureaukratiet. Vi forsøger at digitalisere meget, og jeg tænker også, at alt det, der kommer med kunstig intelligens, kan hjælpe med en smule aflastning. Manglen på fagfolk kunne man reducere en del derigennem, siger Beate Gromke.

OGSÅ ET TEMA I USA

Men manglen på audiologer begrænser sig ikke kun til Europa. Også på verdens største høreapparatmarked - det amerikanske - er det en udfordring, der kæmpes mod netop nu.

Det forklarede Bopanna Ballachanda, der er direktør for den amerikanske brancheforening for audiologer, American Academy of Audiology (AAA), i et interview med MarketWire i forbindelse med branchemessen hos AAA i Atlanta i staten Georgia i april.

- En af de ting, vi står over for, er en mangel på audiologer. Babyboomer-generationen kommer ind i systemet nu, så antallet af audiologer, der kommer ud af universiteterne, kan ikke følge med stigningen patientpopulationen, sagde han ved den lejlighed.

Han pegede desuden på, at udviklingen i antallet af audiologer er tæt på neutralt eller svagt stigende, mens patientgruppen vokser i et noget højere tempo.

- Folk bliver ældre, og de lever længere. Så det er et hul, vi skal tage os af, sagde Bopanna Ballachanda i april.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Shares❯