Ingen dramatik ved lavere norsk efterspørgsel i 2022, mener Drilling

Udgivet den 03-11-2021  |  kl. 09:50  |  

Maersk Drilling venter i det kommende år en lavere efterspørgsel på olierigge i det svært tilgængelige norske farvand. Her er der tale om et forhold mellem udbud og efterspørgsel, der i de seneste mange år har været godt, men nu vender på udramatisk vis.

Samtidig ser boreselskabet frem til at bruge sine rigge til også at bore huller til oplagring af CO2 i samarbejde med danske Greensand.

Det siger Jørn Madsen, der er topchef i Maersk Drilling, til MarketWire, og tilføjer, at aktiviteten ventes tilbage allerede i 2023.

I sit regnskab for tredje kvartal skriver selskabet, at der i det kommende regnskabsår ventes en lavere efterspørgsel fra et af selskabets hovedmarkeder - den norske Nordsø.

Her er imidlertid tale om en ikke dramatisk udvikling, mener Jørn Madsen.

- Vi lever jo af udbud og efterspørgsel. Det vil sige, at et marked som det norske, som generelt har været rigtig, rigtig godt - både i den optur, vi havde frem til 2015, men også i perioden fra 2015 indtil nu, har været det marked, som har været mest stabilt med fornuftige priser og fornuftig udnyttelsesgrad.

- Der ser vi bare ind i et år i 2022, hvor der kommer til at være lidt lavere aktivitet. Det er ikke mere dramatisk end det, men vi regner med, at aktiviteten vender tilbage i 2023, fortsætter han.

Samtidig skal den lavere aktivitet ses i lyset af, at Maersk Drillings norske aktivitet i en lang periode har været stærk. Mens den norske aktivitet ses lavere, er der til gengæld fremgang på efterspørgslen for dybvandsflydere internationalt, fortæller Jørn Madsen til MarketWire.

- Derfor er vi glade for, at vi spiller på mere end en hest, og dermed har mulighed for at få vores indtjening et andet sted fra, når et marked som Norge bliver en smule dårligere, lyder det.

Topchefen fremhæver samtidig fleksibiliteten hos Maersk Drillings borerigge, der modsat flere andres kan arbejde alle steder i Nordsøen, der blandt andet ikke kan arbejde i Norge på grund af tekniske, operationelle og regulatoriske krav.

- Det er det ikke alle rigge i Nordsøen, der kan, oplyser Jørn Madsen.

FRA OLIEBRØNDE TIL CO2-LAGRING

Maersk Drilling løftede allerede i midten af oktober sløret for et CO2-lagringsprojekt med danske Greensand, som selskabet er foretrukken leverandør til.

I regnskabet fremgår det yderligere, at Maersk Drilling har retten til al borearbejde i forbindelse med lagringsprojektet frem til og med 2027.

Projektet skaber glæde hos boreselskabet, der med aftalen i hus kan fortsætte med at få udnyttet sine olierigge til at bore huller.

- Vi er selvfølgelig glade for at være valgt som foretrukken leverandør af boretjenester, og på den måde er det et spændende projekt, fordi det dels giver mulighed for at få udnyttet vores borerigge til at bore huller, som jo er det, de kan, og de huller er ikke væsentligt forskellige fra de huller, man borer, når man borer efter olie og gas, forklarer Jørn Madsen.

Et lille "aber dabei" til projektet er dog, at det endnu ikke er lovligt at lagre CO2 i den danske undergrund. Det ventes dog at blive løst.

- Det er ikke lovligt, men det er på regeringens agenda, påpeger Jørn Madsen over for MarketWire og tilføjer, at miljøminister Dan Jørgensen (S) har nævnt lagring af CO2 som en del af en mulig løsning på klimakrisen.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  CEO❯  Shares❯