Japanske storbank regner med lavere kinesiske vækst grundet corona

Udgivet den 21-04-2022  |  kl. 06:49  |  

Kinas økonomisk vækst vil blive reduceret til 3,9 pct. i indeværende år. Det vurderes i en frisk prognose fra den japanske storbank Nomura, der hidtil havde 4,3 pct. som kinesisk vækstestimat.

Får banken ret, vil det være den laveste vækst i årtier, og primært skyldes de mange problemer og forstyrrelser, der er forårsaget af præsident Xi Jinpings nul-covid politik.

Nomura peger på "hurtigt" forværrede "højfrekvensdata" og logistik-problemer, i takt med at et stigende antal byer lukker helt eller delvist ned for at indeholde virusset.

Beijing har ikke vist det mindste tegn på at bevægelse sig væk fra covid nul-strategien i nær fremtid, skriver analytikere fra Nomura i et notat torsdag ifølge Bloomberg News.

Hvis Nomuras estimat materialiseres, vil vækstraten på 3,9 pct. markere den næstringeste årlige udvikling siden 1990, kun overgået af 2020, da pandemien ramte økonomien og pressede væksten ned på 2,2 pct.

- Vi mener, at de globale markeder stadig undervurderer den kinesiske afmatning, fordi meget af opmærksomheden har været fokuseret på den russisk-ukrainske konflikt og den amerikanske forbundsbanks renteforhøjelser, skriver Nomuras analytikerne, der forventer, at flere økonomer reducerer deres prognoser i de kommende uger.

Økonomerne ser samtidig en "meget højere risiko på nedadsiden end på opadsiden" for såvel andet kvartal som andet halvår.

Den kinesiske regering har forsøgt at stabilisere forsyningskæderne og tilføre likviditet gennem forskellige tiltag, der har til formål at hjælpe økonomien. Men der er stor tvivl om effektiviteten, efter at præsident Xi Jinping har gjort det klart, at han holder fast i nul-covid politikken.

Nomura påpeger, at det at opnå nul-covid nu er langt mere omkostningsfuldt og yderst svært grundet omicrons store smitsomhed i forhold til tidligere varianter.

Samtidig er epicentret af omicron-bølgen Yangtze-flodens delta, der er det økonomiske, finansielle og logistiske center i Kina, hvor nogle af verdens største fabrikker og havne er geografisk beliggende.

Det kan også ramme de udenlandske direkte investeringer i landet på grund af de strenge kinesiske restriktioner på rejser, produktion og logistik.

Selvom konventionelle tiltag som kreditlempelse eventuelt hjælper, vil de reelle vækstflaskehalse forsat være til stede, vurderer Nomura-analytikerne, der peger på, at "justeringer af nul-covid-strategien er nøglen til et vækstopsving i de kommende måneder."

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  macro❯  Kina❯