Jyske Bank: Jeg er træt, kan vi ikke holde en pause?

Udgivet den 15-06-2006  |  kl. 08:51  |  

NetPosten bringer i samarbejde med Jyske Bank kommentarer til højrentemarkedet:

Muligheder for en pause er der kun få af, og de bliver udnyttet til at reducere risiko yderligere bare for at udløse et faldende marked igen. Det har været det typiske mønster de seneste uger, og vi forventer, at det fortsætter.

Dagen i går var præget af lidt handelsaktivitet og konsolidering efter tirsdagens ”blodbad”. Markedet havde kun øjnene rettet mod US forbrugerpriser, der kom lidt højere end forventet. Umiddelbart negativt for obligationer, men Emerging Markets i kernevaluta blev ikke sat spændmæssigt – tværtimod. Kreditspændet blev indsnævret med 7bps. De 10-årige amerikanske renter steg med 9bps. De lokale valutaer blev dog svækket en smule på nyheden. Og ligesom før: Mest i Tyrkiet. I Mexico steg de lange renter med 20bps.

Der er en sandsynlighed på over 90 % prist ind, at Fed hæver renten med 25bps ved mødet den 29. juni – ca. 40 % sandsynlighed for en yderligere stramning i august. Så inflationstallene bliver der taget højde for, hvilket blot bekræfter det forventede. Hvad med den økonomiske vækst? Der er flere usikkerhedsfaktorer og kun kommende nøgletal vil kunne vise vejen frem. Ordet ”stagflation” spøger i baggrunden og vil i et negativt marked få en del opmærksomhed – begrundet eller ej. Og investorer vil løbe efter markedet – om de vil eller ej.

Latinamerika

Brasilien
Markedet har lukket i dag pga. lokal helligdag.

Mexico
De høje forbrugerpriser i USA kom sammen med nye meningsmålinger, der viser, at AMLO igen har indhentet Calderon. Igen et dødt løb. Sammenfaldet resulterede i, at de lange renter steg med 20bps, mens valutaen faktisk blev styrket en smule.

Der kommer ingen nævneværdige nøgletal i næste uge, som nok alligevel vil blive overskygget af valgkampen. Valg er den 2. juli.

Østeuropa & Øvrige

Polen
Forbrugerprisinflationen steg 0,9 % å/å i maj mod ventet 0,8 %. På månedsbasis steg forbrugerpriserne med 0,5 % mod 0,7 % i april. Dermed er inflationen stadig pænt under målsætningen på 2,5 %. Inflationsstigningen er i tråd med den verdensomspændende prisudvikling, og obligationsmarkedet blev som konsekvens trykket en smule og tog valutaen med sig.

Underskuddet på betalingsbalancen for april blev på EUR 154 mio. mod EUR 459 mio. i marts. Der var ventet et underskud på EUR 241 mio. Det mindre underskud skyldes især, at handelsbalancen klarede sig bedre end forventet. Underskuddet på betalingsbalancen holder sig dermed næsten konstant på ca. 1,5 % af BNP.

Handelsbalancen for april viste et overskud på EUR 62 mio. Der var ventet et underskud på EUR 209 mio. Det bedre resultat skyldes at væksten i import aftog, mens væksten i eksport forblev robust.

Tyrkiet
Det primære overskud i statskassen for maj måned blev opgjort til TRY 9 mia. År-til-dato svarer det til over 60 % af årets mål. Det flotte overskud skyldes Telsim-privatiseringen, der normalt ikke vil figurere i budgettet, men da den tidligere ejer af Telsim skylder en del skat, vises privatiseringen som en ekstraordinær indtægt.

Tyrkiet er, trods de seneste ugers kraftige korrektion, fundamentalt set stadig på rette vej.

På trods af stigende inflation på kort sigt, er vi slet ikke i nærheden af tidligere tiders alvorlige kriser. Risikoen for en egentlig recession er minimal.

Uroen på de finansielle markeder i Tyrkiet vil imidlertid næppe drive over på kort sigt. Et turbulent halvår venter forude for tyrkiske lire og på obligations- og aktiemarkedet. Efter vores besøg i Istanbul og Ankara har vi derfor revurderet den kortsigtede risiko ved investeringer i Tyrkiet. De største risici er:

Fortsat uro på de internationale rente- og aktiemarkeder, der vil
føre til fortsat høj volatilitet i Tyrkiet
Kraftigere end ventet stigning i inflationen i de kommende måneder
Eskalering af spændingerne i det politiske klima op til præsidentvalget i maj 2007
Alvorlige vanskeligheder under EU forhandlingerne, fordi Tyrkiet ikke vil underskrive toldaftalen med Cypern inden udgangen af 2006
Vi ser altså usikkerhed på kort sigt, og yderligere rentestigninger og svækkelse i TRY kan ikke udelukkes. Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at vurdere, hvor den globale risikopræmie på emerging markets skal ligge, og hvad det betyder for Tyrkiet. Det er dog vores indtryk, at mange ”hurtige penge” allerede har forladt obligationsmarkedet, mens dette i mindre grad gælder aktierne. Her vil lav likviditet dog fortsat være en kilde til betydelig volatilitet fremover.

Vi vurderer, at priserne nu afspejler den negative inflationsudvikling og de potentielle konsekvenser for renterne og de økonomiske fundamentaler. Vi er derimod usikre på i hvor høj grad markedet har taget højde for de potentielt negative politiske scenarier på kort sigt. Tyrkisk politik kan levere de største negative overraskelser i de kommende 6 – 12 måneder.

Vi anbefaler generelt investorerne at holde sig på sidelinien, indtil billedet klarer op, og volatiliteten falder til ro. For de investorer, som er investeret i Tyrkiet, eller som overvejer en eksponering, vil vi anbefale:

Kortsigtede og/eller risikoaverse investorer bør reducere. Udnyt evt. kortsigtede styrkelser til at sælge - f.eks. hvis centralbanken intervenerer i TRY.

Langsigtede investorer bør afvente yderligere svækkelse af TRY til at øge sin eksponering´
Ønsker man alligevel at investere på nuværende tidspunkt, anbefaler vi den korte ende, fordi vi venter yderligere renteforhøjelser fra centralbanken
Den lange ende af kurven kan dog give betydeligt afkastpotentiale på længere sigt, når inflationen topper i 2. halvår
Vi vil inden længe følge op med en mere uddybende analyse af den tyrkiske investeringscase.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder