Kina/Danske: PMI-tal skuffede klart - og kan blive endnu svagere

Udgivet den 02-01-2019  |  kl. 12:25  |  

Der er en "klar risiko" for, at aktiviteten i den kinesiske fremstillingssektor, som mod forventning faldt i december, bliver endnu svagere i årets første kvartal.

Det vurderer chefanalytiker Allan von Mehren fra Danske Bank, efter at den private PMI-måling fra Caixin, der tager temperaturen på den kinesiske fremstillingssektor, onsdag er offentliggjort.

- Det skyldes, at Kinas økonomi lige nu er ramt af en betydelig modvind fra handelskrigen med USA samt en kraftig opbremsning i kreditgivningen til den private sektor som følge af de opstramninger, Kina har foretaget de sidste par år over for skyggebanksystemet, skriver han i en kommentar.

PMI-målingen viste et indeks på 49,7 i december, hvor der var ventet 50,2 blandt økonomer adspurgt af Bloomberg News. Måneden forinden viste aflæsningen 50,2. Aflæsningen for december er den laveste siden maj forrige år.

Et indeks over 50 indikerer, at væksten i den kinesiske fremstillingssektor tiltager, mens et indeks under 50 omvendt betyder, at væksten aftager.

Handelskonflikten med USA har ifølge Allan von Mehren ramt Kina på flere fronter. Ifølge chefanalytikeren har flere virksomheder fremrykket deres eksport til USA inden en mulig toldforhøjelse skulle træde i kraft 1. januar 2019.

- Så eksporten i første kvartal ser ud til at ramme et "lufthul", der kan vise sig i endnu svagere tal, skriver han.

- For det andet har handelskrigen ramt kinesiske investeringer i den private sektor, da handelskrigen har ført til betydelig usikkerhed om, hvor langvarig og omfattende den vil blive.

- For det tredje er der tegn på, at kinesiske forbrugere også er blevet påvirket negativt af usikkerheden, og vi har set at eksempelvis bilsalget er blevet ramt, lyder det i kommentaren.

Allan von Mehren forventer dog, at den kinesiske økonomi retter sig op igen i løbet af 2019. Han tror, at den verserende handelskonflikt vil blive afsluttet i slutningen af første kvartal eller i løbet af andet kvartal.

- Det skyldes i vores øjne at begge sider er meget interesserede i at få sat en stopper for handelskrigen snart. Fra Trumps side peger alt på, at han meget gerne vil have en god aftale i hus inden han præsidentvalgkampen skydes i gang senere i år.

- I Kina vil man også meget gerne have en aftale med USA for at stoppe blødningen i økonomien og have mere overskud til at tackle de andre udfordringer, som Kina har i forhold til den høje gæld og gennemførelse af økonomiske reformer, lyder det.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder