Kinesisk vækst blev stabiliseret i tredje kvartal

Udgivet den 19-10-2016  |  kl. 06:34  |  

Den kinesiske økonomi har stabiliseret sig i tredje kvartal. Dertil kommer en let skuffende, men dog fortsat høj vækst i industriproduktionen, mens detailsalget overrasker en anelse i positiv retning.

Det fremgår af nye data fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing, som blev offentliggjort onsdag morgen dansk tid.

BNP-VÆKST SOM FORUDSAGT

Den kinesiske BNP-vækst landede på 6,7 pct. i tredje kvartal i forhold til samme periode året før. I forhold til kvartalet før var væksten på 1,8 pct. i sæsonkorrigerede tal.

Analytikere havde ifølge Bloomberg News netop ventet en vækst på 6,7 pct. på årsbasis og på 1,8 pct. i forhold til andet kvartal, og det var dermed helt som ventet.

Stabiliseringen vurderes at give plads til en ændret politik, der sigter på at begrænse den stigende gearing og lægge låg over de finansielle risici, som blandt andet IMF har peget på.

- Afmatning i byggeaktiviteten vil følge en reduktion i salgsmomentum. Septembersalget var usædvanlig stærkt, fordi folk stod i kø for at købe forud for de nye stramninger, der er indført i oktober, vurderer cheføkonom Sean Yokota fra SEB i Singapore i et notat.

Den kinesiske regering udgav så sent som i sidste uge et sæt retningslinjer for nedbringelse af gælden - opfordringer, der flere gange tidligere er blevet ignoreret, mens en ukontrolleret kreditvækst hælder yderligere brændstof på det i forvejen hvidglødende boligmarked i landets største byer.

DETAILSALG OVERRASKER LIDT

Det kinesiske detailsalg steg 10,7 pct. i september i forhold til samme måned sidste år, mens der for årets første tre kvartaler var en stigning på 10,4 pct.

- Forbruget er stadig lyspunktet, da detailsalget stiger meget hurtigere end realvæksten i takt med den hurtigere voksende servicesektor, påpeger Sean Yokota.

Analytikerne havde ventet en stigning på 10,7 pct. for september og en stigning på 10,3 pct. i årets første ni måneder.

LAVERE VÆKST I INDUSTRIPRODUKTION

Stigningstakten i industriproduktion var 6,1 pct. i september efter en stigning i august på 6,3 pct. Analytikerne havde ellers ventet en stigning til 6,4 pct.

Frem til udgangen af september er industriproduktionen steget 6,0 pct. mod den ventede stigning på 6,1 pct. Stigningstakten i august var 6,0 pct.

De kinesiske investeringer i fabrikker, veje og andre anlægsaktiver i byerne viser en stabil udvikling. Investeringerne i år til og med september steg som ventet 8,2 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Investeringsniveauet steg 8,1 pct. i august.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder