Møns Bank overvejer negative renter for private: "Skynder os langsomt"

Udgivet den 26-02-2020  |  kl. 11:45  |  
Arkiv: Foto

Den ene bank efter den anden har de seneste måneder varslet negative renter på indlån for en række privatkunder. Hos Møns Bank lader den endelige beslutning stadig vente på sig, og det kan få betydning for bankens egne forventninger til regnskabstallene i 2020.

Indtil videre har store banker som Jyske Bank, Sydbank, Danske Bank, Nykredit, Spar Nord og Nordea stillet en række privatkunder negative renter i udsigt, og det samme har mindre banker som Merkur Andelskasse og Banknordik.

Møns Bank har ikke planer om at gå enegang, når det kommer til renteniveauet for privatkunders indlån. Banken er derfor i øjeblikket i gang med at finde den renteløsning, som banken vil gå videre med for privatkunderne, fortæller Flemming Jul Jensen, der er direktør hos Møns Bank, efter tirsdagens årsregnskab.

- Vi ser på, hvad der sker i markedet, og hvilke forretningsmodeller vores konkurrenter sætter op. Vi har jo set, at Jyske Bank først fastsatte en grænse på 7,5 mio. kr., så 750.000 kr. og nu 250.000 kr. Vi ser, at hvis man ikke for alvor laver noget, som er markedskonformt, så er der en risiko for at få endnu mere indlån, siger Flemming Jul Jensen.

HAR IKKE BESLUTTET DEN ENDELIGE RENTEMODEL

Han henviser til, at Jyske Bank tirsdag morgen sænkede grænsen for, hvornår bankens privatkunder skal betale negative renter for at have penge stående på deres konto i banken.

Alle kunder, der ikke har Nemkonto, skal betale negativ rente af deres indestående, mens grænsen for kunder med Nemkonto er 250.000 kr. mod tidligere 750.000 kr. I august annoncerede Jyske Bank ellers i første omgang, at formuende privatkunder skulle betale renter for at have penge i banken efter de første 7,5 mio. kr.

Onsdag morgen var det Sydbanks tur til at sænke grænsen. Alle kunder, der ikke har Nemkonto, skal betale negativ rente af deres indestående, mens grænsen for kunder med NemKonto sænkes til 250.000 kr. fra tidligere 750.000 kr. fra 1. maj.

- Helt overordnet set kan vi ikke have en forretningsmodel, som er meget anderledes fra det, som markedet betinger. For at tage bestik af situationen "skynder vi os langsomt". Vi vil også gerne have det her på plads fundamentalt, og det får vi også. Vi har bare ikke besluttet os endeligt for modellen endnu. Det sidder vi lige nu og regner på, og modellen skal passe til vores kunder og vores markedsgrundlag, siger direktøren.

- Det er jo et spørgsmål om, hvornår man springer på rutsjebanen. Sådan vil det altid være. I og med at vi er en lille spiller, så er det alt andet lige nemmere for os først at tage bestik af, hvad der foregår i markeder. Vi kan jo ikke sætte dagsordenen, men vi følger den, siger han også.

FORVENTER AT TRÆFFE BESLUTNING I MARTS

Bankdirektøren forventer at træffe den endelige beslutning om renteniveauet for privatkunder i løbet af marts. Allerede i denne måned har banken dog taget en beslutning om at indføre negative rentesatser på pensionskonti for beløb, der overstiger 25.000 kr., fremgår det af regnskabet.

Den beslutning er endnu ikke meldt klart ud til kunderne, da banken ønsker at kunne præsentere dem for en samlet beslutning om renteniveauet for privatkunders indlån hos Møns Bank. Derfor går der også et stykke tid, før det træder i kraft.

- Beslutningen er truffet på pensionsindlån, men det skal både først varsles og igangsættes. Vi vil også gerne være sikre på, at vi får de andre forhold for privatkunderne medvurderet, og det arbejde har vi endnu ikke færdiggjort, siger Flemming Jul Jensen.

For erhvervskunderne traf Møns Bank allerede i slutningen af 2019 en beslutning om at indføre negative renter på indlån, og de nye rentesatser trådte i kraft ved årsskiftet.

- Vi har skyndt os langsomt inden for erhverv. Sådan vil jeg sige det. Mange andre har jo gjort det allerede tilbage i 2019 og 2018, men vi har hele tiden sonderet terrænet. Omvendt synes vi, at med de udsigter, der ligger i økonomien, så er vi nødt til lige som alle andre at tilpasse os, så vi har en forretning, hvor kunderne betaler det, det koster. Det er ikke sådan, at vi tjener penge på de negative renter. Vi har alene nulstillet vores omkostninger, siger Flemming Jul Jensen.

På nuværende tidspunkt lyder indskudsbevisrenten i Nationalbanken på minus 0,75 pct.

FORVENTNINGER TIL 2020 ER BEHÆFTET MED USIKKERHED

Møns Bank forventer lige nu at kunne fremvise både et resultat af basisdriften og et overskud før skat på mellem 25 og 35 mio. kr. i 2020, og hvis det bliver en realitet, vil det være et fald fra overskuddet før skat på 38,9 mio. kr. i 2019.

Bankens egen prognose for regnskabsresultaterne i 2020 er dog behæftet med en portion usikkerhed - blandt andet fordi Møns Bank endnu ikke har truffet den endelige beslutning om de fremtidige rentesatser, fremgår det af årsregnskabet.

Det bekræfter bankdirektøren også og fortæller, at martsbeslutningen dermed også kan medføre en ændring i forventningerne til hele året.

- Vi forventer et resultat, der er lavere i 2020. Vi har endnu ikke taget stilling til modellen for beregningen af negative renter for privatkunder, og i og med at vi ikke har det, så kan vi lige nu ikke indregne det i vores resultatforventning. I det omfang vi laver en ny model, så er det klart, at afhængigt af hvad vi beslutter, så har det en økonomisk konsekvens og vil dermed påvirke vores forventninger, siger Flemming Jul Jensen.

Han fortæller samtidig, at forventningerne til det indeværende regnskabsår også bærer præg af, at Møns Bank har planer om at investere i at styrke organisationen i løbet af 2020. Det gælder både inden for controlling, kredit og compliance, ligesom banken også vil ansætte nye erhvervsrådgivere.

I 2019 voksede resultatet af basisdriften, som udregnes før kursreguleringer, skat samt nedskrivninger på udlån, til 36,8 mio. kr. fra 35,3 mio. kr. året før hos Møns Bank.

- Vi synes, at vi er kommet godt igennem året, og vi har fået en fornuftig basisdrift i kassen. Når vi sidder og kigger på det, så er vi sådan set ret tilfredse. Men med det aktivitetsniveau, vi har haft, så burde vi reelt have tjent flere penge. Det skyldes selvfølgelig, at der har været pres på rentemarginalen, og da vi ikke havde indført negative renter for nogen kundegrupper i 2019, påvirker det selvfølgelig det endelige resultat, siger Flemming Jul Jensen.

Møns Bank oplevede sidste år et højt aktivitetsniveau inden for formidlingen af realkreditlån, ligesom banken også investerede i at udvide Rønnede og det omkringliggende område.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder