Mandagens aktier: Cykliske aktier i top - FLS endte i førertrøjen

Udgivet den 23-11-2020  |  kl. 17:03  |  
Arkiv: Foto

Det blev til en grøn dag for de cykliske aktier i C25-indekset, mens de defensive satte sig i bunden. Samlet faldt C25 med 0,9 pct. til indeks 1582,06.

I toppen landede FLSmidth med et plus på 2,5 pct. til 204,30 kr. trukket op af de opmuntrende vaccinenyheder, hvilket også var med til at løfte ISS-aktien, der steg med 1,4 pct. til 111,25 kr.

- Jeg mener, at det især er en melding fra Trump-administrationen om, at man allerede i december går i gang med at vaccinere og derfor regner med, at 70 pct. af amerikanerne kan være vaccinerede til maj næste år, der får gang i stigningerne i dag, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Også Demant endte i toppen med et plus på 1,8 pct. til 222,90 kr.

- Når vi ser Demant stige i dag, skyldes det, at det også ventes, at der kommer mere gang i detailhandlen igen, når der kommer en vaccine, siger Martin Munk.

C25 ENDTE I RØDT

Det danske eliteindeks havde modsat fortegn i forhold til de ledende aktieindeks i Europa mandag.

- Og her kan vi ikke følge med tendensen fra Europa. Hos os tipper det til den tunge ende, når de defensive aktier falder. Og med et fald i Novo Nordisk, har vi noget af forklaringen på dagens fald til C25, siger senioraktiehandleren.

Novo faldt 1,3 pct. til 421,40 kr. Helt nederst i indekset lå Chr. Hansen med et fald på 3,2 pct. til 624,40 kr.

Selskabet fik nyt fra en kunde - den franske fødevarekæmpe Danone. Selskabet kunne fortælle, at det er galt med lønsomheden og derfor lanceres en storstilet spareplan, hvor der skal skæres op til 2000 job herunder hver fjerde stilling i selskabets hovedkvarter i Paris.

VACCINENYT PRÆGEDE MANDAG

De cykliske aktier kom i vælten på grund af vaccinenyt fra det britiske medicinalselskab Astrazeneca. Selskabets variant af en vaccine mod covid-19 viser en effekt på gennemsnitlig 70 pct. af tilfældene. Og ved en bestemt dosis har vaccinen vist en endnu højere effekt på 90 pct., skriver Bloomberg News.

- Vi er næsten gået fra merger monday (fusionsmandag) til vaccine monday, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank, og hentyder til, at det nu er tredje mandag i træk, der kommer nyt fra en af de store medicinalkoncerner om en coronavaccine.

Mærsk har efter sidste uges regnskab fået flere finanshuse til at løfte kursmålet for aktien. Og mandag var det Goldman Sachs, der løftede sit kursmål for Mærsk-aktien med 11,5 pct. til 15.500 kr. med en fortsat købsanbefaling. Credit Suisse løftede sit kursmål for aktien til 15.141 kr. fra 13.405 kr. med en gentagelse af anbefalingen "outperform".

- Mærsk får lidt på dels den cykliske fremgang, og så er der endnu et par finanshuse, der har løftet kursmålet for aktien, siger Ole Kjær Jensen.

Mærsks B-aktie steg med 1,1 pct. til 11.960 kr.

Oveni viser tal fra den franske rederikoncern CMA CGM et tredje kvartal med et markante forbedret resultat i forhold til både andet kvartal og samme periode sidste år.

Men fjerde kvartal bliver endnu bedre, fremgik det af fredagens regnskab fra CMA CGM, som er verdens fjerdestørste inden for containershipping.

MAERSK DRILLING BOREDE SIG NED

Det svenske finanshus SEB har efter fredagens regnskab set nærmere på Maersk Drilling-aktien og har sat sin anbefaling af aktien ned til "sælg" fra "hold" med et kursmål på 170 kr. fra 150 kr., fremgår af en analyse dateret til 20. november.

Nedgraderingen til "sælg" skal ifølge SEB ses i lyset af, at Drilling-aktien er steget stort gennem de seneste uger, samtidig med at det ser sort ud for branchen som helhed.

Også Danske Bank satte anbefaling til ned "sælg" fra "hold", mens kursmålet i samme omgang blev skåret til 120 kr. fra 140 kr.

Maersk Drilling-aktien faldt med 6,3 pct. til 178 kr.

NKT HANDLEDE EKSKLUSIVE TEGNINGSRETTER

Aktien i NKT handledes fra mandag uden tegningsretter i forbindelse med kabelkoncernens fortegningsemission, der kan sikre selskabet en kapitaltilførsel på op til 1,3 mia. kr.

Hen på eftermiddagen kunne selskabet fortælle, at det er blevet valgt som foretrukken hovedleverandør af højspændingskabler til en europæisk havmøllepark.

Der er tale om en aftale, der kan føre til en endelig ordre med en kontraktværdi på over 250 mio. euro, eller 1865 mio. kr. i markedspriser, svarende til cirka 200 mio. euro, eller 1490 mio. kr. i standardmetalpriser.

NKT-aktien steg 3,0 pct. til 208,80 kr.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder