Når Aktierne falder kraftigt – skal du ændre din pension?

Udgivet den 05-02-2016  |  kl. 12:55  |  
Arkiv: Foto

Når Aktierne falder kraftigt – skal du ændre din pension?

Alt efter om vi kigger på amerikansk, danske eller globale aktier kan vi konstatere at aktiefald over den sidste måned er en realitet. Spørgsmålet er, om din pension er for risikabel?

Det kan ikke siges nok gange, at aktieinvestering er en risikabel affære. Men 5-10% procent fald på et par uger kommer nok bag på de fleste alligevel. Og der er ikke meget der tyder på, at aktier svinger hverken mere eller mindre nu i forhold til 5-10 år siden.

Skal du sælge ud, købe op eller intet foretage dig?

Det er ærgerligt at sælge ud for din økonomi og for dit humør lige nu, hvor aktierne er faldet. Men det kan gøre så ondt på humøret at tabe penge, at det ikke er smerten værd. I sådant et tilfælde bør du sælge ud. Kan du heller ikke klare at tabe mere økonomisk, bør du også sælge ud. Det er nok en af de vigtigste argumenter: har du råd til at tabe mere, så du stadig kan opretholde dit forbrug? Er du omvendt afklaret med risikoen både psykisk og økonomisk, bør du holde fast.

Hvis du med de seneste måneders kursfald har et samlet tab, vil du kunne trække kursgevinster hjem i en periode uden at betale skat. Det er særligt relevant, hvis du er i pensionsalderen eller tæt på. Her bør du økonomisk set holde fast. Er du mellem eksempelvis 30-50, kan det også være, at det er en god ide at sælge nogle obligationer og købe flere aktier. Desværre sker det omvendte ofte, når aktierne falder, så pas på med at lave den fejl.

Skær fedtet fra

Du behøver ikke vinde pengene tilbage helt på samme måde, som du har tabt dem. Det betyder, at betaler du i dag (som langt de fleste gør) mange penge for at få din pension investeret, kan du skifte til en strategi med lave omkostninger i stedet for at holde helt fast. Det gør, at du vinder dine penge  hurtigere tilbage, uden at tage mere risiko. Det viser ganske mange undersøgelser fra forskellige universiteter og herunder Handelshøjskolen i København.

Hvis du har store tab på for eksempel Pandora, og er din risiko i spredt nok på mange aktier, kan du i stedet købe flere aktier eller en fond med mange aktier til lave omkostninger. Det giver risikospredning og mindst et ligeså godt afkast. Og det er ganske simpelt at føre ud i livet.

Har man ikke mod på selv at investerer, for både frie- og pensionsmidler, er der et hav af muligheder og strategier som kan følges.

Draupnir Investment Advisors har i snit lavet mellem 4-15% i afkast i snit pr kvt. siden medio 2013.

I Draupnir Investment Advisors har vi specialiseret os I at samle små pensioner. Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.

Vil du høre mere om mulighederne, kontakt os venligst for uforpligtende information.

Udgivet af: Draupnir

Tags:  Pension❯ 

Relaterede nyheder