Nordea: Brugte tvivlsomme beregninger til at frifinde sig selv
Storbanken Nordea har anvendt "tvivlsomme tal" i sin regnemaskine, da banken frikendte sig selv for at have begået samme fejl som Danske Bank i sagen om Flexinvest Fri, hvor kunder blev solgt investeringsprodukter med udsigt til tab.
Det skriver Finans.
- Man kan ikke regne, som Nordea tilsyneladende har gjort. Det giver ingen mening, vurderer, Carsten Tanggaard, professor på Aalborg Universitet, efter at have set på Nordeas redegørelse til Finanstilsynet.
Danske Bank undersøges af bagmandspolitiet, efter det tidligere i år kom frem, at banken var vidende om, at gebyrforhøjelser ville betyde, at en række investeringskunder med lav risiko kunne se frem til tab på deres investeringer.
I kølvandet af den sag bad Finanstilsynet andre banker om en redegørelse, og her har Nordeas svar været ventet med spænding, fordi banken har produkter, som minder om Danske Banks Flexinvest fri, skriver Finans.
Forskellen på Danske Banks beregninger og de tal, som Nordea har leveret, er, at Nordea beregner afkastet efter omkostningerne efter 20 år, mens Danske Bank kom i klemme med sine beregninger på fem års sigt.
- Det er muligt, at Nordea kan få det til at se ud som, at afkastet bliver positivt ved at benytte langsigtede afkastprognoser, men det giver ikke et realistisk billede. Faktum er, at det aldrig kan blive en god idé at sælge et produkt med mange obligationer, som har en negativ rente, slår Carsten Tanggaard fast.
Også Nikolaj Holdt Mikkelsen, investeringsekspert og selvstændig rådgiver, kritisere beregningerne. Han peger på, at det ikke giver mening at anvende de langsigtede beregninger i forhold til kunder med en kort investeringshorisont.
Hos Nordea afviser Hans Henrik Klestrup, bankdirektør med ansvar for Wealth Management, kritikken.
- Vi mener helt klart, at den gennemgang og de beregninger, vi lavede til redegørelsen til Finanstilsynet i forbindelse med Danske Bank-sagen, var foretaget på et sagligt grundlag, udtaler han til Finans, ligesom han peger på, at kortsigtede beregninger er en del af stresstesten i den individuelle kunderådgivning.
/ritzau/FINANS
Tags: Shares❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1180
- næste ›