Norges Bank-nyhed styrker den norske krone

Udgivet den 30-09-2014  |  kl. 10:59  |  

Den norske valuta ligger tirsdag formiddag styrket efter nyheden fra Norges Bank om, at den vil sælge udenlandsk valuta for 250 mio. norske kr. per dag i oktober. Det sker som led i overførsler til den norske stats pensionsfond (SPU).

- Det er et fuldstændigt omslag i bankens hidtidige adfærd. Historisk har det ageret som en nettosælger af kroner mod udenlandsk valuta for at overføre udenlandsk valuta til pensionsfonden, skriver Karl Steiner, valutastrateg hos SEB, i en kommentar ifølge Bloomberg News.

Norge henter sine oliemilliarder på to måder - dels i norske kr. gennem skatter på produktion og udbytter fra Statoil, som den ejer 67 pct. af. Derudover får det udenlandsk valuta fra sin ejerandel i offshore produktion i det statsejede selskab Petoro.

Hidtil har indtægterne i kroner været tilstrækkelige til at dække budgetbehov, men vigende produktion og stigende budgetudgifter tvinger ifølge Bloomberg News nu landet til også at tage fra sine valutaindtægter.

- Det er en speciel melding, som handler om, at man bruger flere norske kroneindtægter for at dække underskuddet på statsbudgettet end det, man får fra olieskatten, siger chefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TDN FInans.

Hos SEB havde økonomerne estimeret, at Norges Bank ville sælge valuta for 100 mio. kr. per dag i oktober.

Den norske kr. ligger tirsdag ved 10.55-tiden styrket i 6,4085 kr. per dollar mod et niveau på 6,4400 kr. før nyheden kom frem kl. 10.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Valuta❯ 

Relaterede nyheder