Novozymes: Store forventninger til nyt øl-enzym

Udgivet den 07-05-2007  |  kl. 15:35  |  

Efter at Novozymes har lanceret et nyt øl-enzym-produkt, der mere effektivt filtrerer øllet, siger Novozymes til NetPosten.dk, at det egentlig drejer det sig om fornyelse inden for et gammelt segment indenfor enzymindustrien.

Ifølge launch manager Anett Lund-Nielsen Colstrup fra Novozymes er ølenzymerne i sig selv ikke nye.

- Ølfiltrerings-enzymerne er en af de ældste anvendelser af enzymer i industrien. Der er et generelt brug af enzymer indenfor bryggeribranchen og vores estimat er, at over halvdelen af verdens bryggerierne bruger enzymer, siger hun.

Hun fortæller, at Novozymes største konkurrent indenfor området Danisco også har øl-løsninger, og at de ligesom Novozymes kontinuerligt udvikler nye.

Det seneste produkt fra Novozymes hedder Ultraflo Max.

Ifølge Novozymes betyder Ultraflo Max øget kapacitet og lavere omkostninger for bryggeriindustrien og giver Novozymes mulighed for at udvide markedet for brygenzymer.

Anett Lund-Nielsen fra Novozymes vil af konkurrencehensyn ikke oplyse, hvor stor en del af deres forretning øl-enzymerne er lige nu.

Novozymes’ Marketing Director for Beverage Industries, Andy Fordyce, siger at Ultraflo Max sætter en helt ny standard for ølfiltrering.

- Uanset hvilken type og kvalitet af malt bryggeriet anvender, kan det forbedre ølfiltreringen. Dette er især vigtigt i disse tider, hvor bryggeriindustrien kan stå over for problemer som følge af de lave forsyninger af malt og den ringe maltkvalitet. Ultraflo Max råder bod på disse problemer, siger han.

Den første kunde har allerede taget Ultraflo Max i brug og ifølge Novozymes beskriver kunden enzymet ”som den bedste løsning til ølfiltrering på markedet.”

Håbet er at endnu flere bryggerier vil anvende ølfiltreringsenzymer i produktionen.

Den tekniske forklaring på ølfiltrerings-enzymer er, at malt omdannes til urt, som filtreres og derefter gæres. Efter gæringen bliver øllet filtreret for at fjerne uklarheder. Urtens viskositet bestemmes af cellevægskomponenter i malten, og disse er afgørende for, hvor hurtigt og nemt urten og øllet løber gennem filtrene.

Når der anvendes filtreringsenzymer til at nedbryde disse komponenter i malten, nedsættes viskositeten, og øllet kan dermed nemmere filtreres. Det betyder, at bryggerierne kan opnå længere og mere ensartede ølfilteringscyklusser.

- Enzymet øger kapaciteten og forbedrer bryggeriernes bundlinje, da der løber mere øl gennem filtrene, hvorved omkostningerne til filterrensning og produktionsstop nedsættes, siger Andy Fordyce.

Der er en generel stigning i interessen for enzymløsninger fra bryggeriernes side som følge af øgede råvarepriser. I første kvartal af 2007 steg salget af enzymer til bryggeriindustrien takket være øget markedspenetration. Enzymer er generelt et interessant alternativ, når man ønsker en forbedring af produktionsudbyttet, og samtidig giver de mulighed for, at der kan anvendes flere forskellige afgrøder som råvarer, herunder lokalt fremstillede.

Af Mike Young, mike@netposten.dk

Udgivet af: NPinvestordk