Nykredit og Totalkredit ændrer aftale om realkreditlån: Store banker fortsat holdt ude

Udgivet den 25-09-2024  |  kl. 13:32  |  
Danske Bank - Facade

Totalkredit og Nykredit har indgået en aftale med de danske myndigheder angående det såkaldte Totalkredit-samarbejde.

Med aftalen står det frit for hos de 41 banker, der i dag formidler realkreditlån fra Totalkredit, der er Nykredits datterselskab, at formidle realkreditlån fra andre aktører - dog må eventuelle nye realkreditselskaber ikke være i koncern med et pengeinstitut.

Dermed kan der laves aftaler med eksempelvis DLR - men ikke med Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Realkredit, der har henholdsvis Danske Bank, Nordea og Jyske Bank i ryggen.

Men Nykredits eksklusivitetsvilkår er nu fortid, fremgår det af en afgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Samarbejdet mellem Totalkredit, der udbydes af Nykredit, har vakt stor kritik blandt flere banker, men med den nye aftale vil de store banker fortsat ikke få adgang til de mindre bankers distributionsnet.

- Pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan dog fortsat ikke indgå aftaler om parallel formidling med Totalkredits aktuelle konkurrenter, det vil sige som alle er koncernforbundet med et pengeinstitut, fremgår det af en afgørelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

PROVISION FASTHOLDES

De 41 mindre banker, der i dag er med i Totalkreditsamarbejdet, kan nu skifte leverandør af realkreditlån til private uden at miste den provision, som de har på allerede formidlede lån via Totalkredit.

Af afgørelsen fremgår det også, at hvis et pengeinstitut i Totalkreditsamarbejdet opkøbes af en aktør uden for samarbejdet, vil pengeinstituttet heller ikke miste provision på allerede formidlede lån.

Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz, siger, at Totalkreditsamarbejdet i praksis har været uopsigeligt for de deltagende pengeinstitutter, fordi de ikke kunne indgå aftaler med Totalkredits konkurrenter uden at lide store provisionstab på de Totalkreditlån, som de allerede havde formidlet. Men det er nu ændret:

- Med Nykredits tilsagn er mulighederne for at komme ind på markedet blevet styrket. Der er nu åbnet for såkaldt parallel formidling, det vil sige at pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan formidle realkreditlån fra flere realkreditinstitutter på samme tid, siger Christian Schultz og fortsætter:

- Pengeinstitutternes adgang til parallel formidling gælder for realkreditudbydere, som ikke er koncernforbundet med et pengeinstitut, hvilket aktuelt omfatter DLR Kredit. Tilsagnet giver omvendt ikke adgang til parallel formidling for Nykredits nuværende konkurrenter på markedet for realkredit til private.

MISBRUG AF DOMINERENDE STILLING

Sagen, der har kørt i flere år, frikender dog ikke Nykredit for at have misbrugt sin dominerende stilling på markedet i forhold til de 41 banker, sparekasser og andelskasser samt Nykredit Bank, der har aftale om at sælge Totalkredits boliglån.

Konkurrencerådet vurderer, "at de hidtidige vilkår i samarbejdsaftalen mellem Totalkredit og pengeinstitutterne kan udgøre et misbrug af dominerende stilling i strid med konkurrenceloven. Konkurrencerådet har dog ikke endeligt taget stilling til, om konkurrencereglerne er overtrådt," fremgår det af afgørelsen.

- Efter en samlet helhedsvurdering, herunder at tilsagnet umiddelbart løser væsentligt op for konkurrencen og kan genbesøges efter 5 år, har Konkurrencerådet vurderet, at tilsagnet kan accepteres, siger Konkurrencerådet formand om afgørelsen.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Shares❯