Obligationer/åbning: Vigtig makroøkonomisk uge indledes med rentefald

Udgivet den 30-01-2023  |  kl. 08:49  |  

Det danske obligationsmarked er mandag åbnet med små rentefald i en vigtig makroøkonomisk uge.

På programmet mandag er blandt andet nyt om væksten i den tyske økonomi samt tillidstal fra eurozonen.

Fra Sverige er der mandag morgen offentliggjort tal for BNP-væksten, der uventet gik tilbage i fjerde kvartal.

Ugen byder på rentemøder i USA's centralbank, Federal Reserve, Den Europæiske Centralbank, ECB, og britiske Bank of England foruden offentliggørelsen af den amerikanske jobrapport for januar.

Markedet venter, at Federal Reserve vil hæve sin rente med 25 basispoint, og at ECB sammen med Bank of England vil lægge yderligere 50 basispoint til.

- Fælles for de tre rentemøder er, at investorerne vil holde meget øje med, om én eller flere af centralbankerne sender signaler i retning af, at renteforhøjelser snart er et overstået kapitel, skriver Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank, i en morgenkommentar.

Renten falder mandag fra åbningen med 2 basispoint til 2,42 pct. efter en stigning på 4 basispoint fredag.

SVENSK BNP BAKKEDE I FJERDE KVARTAL

Fra Sverige er der mandag morgen offentliggjort tal for bruttonationalproduktet for både december og fjerde kvartal. Her viste kvartalsopgørelsen en uventet negativ udvikling.

Det svenske BNP bakkede i fjerde kvartal med 0,6 pct. mod en ventet fremgang på 0,2 pct. efter et plus på 0,7 pct. i tredje kvartal.

I formiddag kommer også nyt om BNP-væksten i Tyskland, der ifølge Bloomberg News spås en flad vækst af økonomerne fra den i tredje kvartal, hvor det tyske bruttonationalprodukt voksede 0,4 pct.

- Det er ikke prangende, men det er længder bedre, end man kunne have frygtet, da gaspriserne steg eksplosivt i efteråret 2022, skriver Mathias Dollerup Sproegel.

Flere af de hårdere tyske nøgletal som eksporten og industriproduktionen har vist langt bedre takter, end de blødere indikatorer, der blandt andet tæller IFO- og PMI-tallene, har antydet.

- Og faktisk har vi set en bedring i flere tyske aktivitetsbarometre, efter at gaspriserne er faldet igen, og den kinesiske økonomi er genåbnet, fortsætter han.

Skulle BNP-væksten overraske positivt, kan det presse renterne op, skriver seniorøkonomen.

Fra eurozonen kommer desuden tillidstal for januar, hvor en overordnet bedring er ventet. Den økonomiske tillid ses gå frem til 97,0 fra 95,8, og industritilliden ventes i minus 0,9 fra minus 1,5 i december. Imens spås den største fremgang for servicetilliden til 8,3 fra 6,3.

I december blev forbrugertilliden i eurozonen opgjort til minus 20,9.

På programmet mandag er desuden en tale fra den franske centralbankchef og ECB-rådsmedlemmet François Villeroy de Galhau.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Bonds❯  Danmark❯  Market Open❯