Obligationschef: Kina holder renterne oppe i Europa

Udgivet den 29-01-2016  |  kl. 16:17  |  

De europæiske - og dermed danske renter - bliver holdt oppe af, at en række vækstlande med Kina i spidsen har travlt med at sælge statsobligationer og dermed holder udbuddet oppe.

Det vurderer obligationschef Kristian Brinch Hansen fra formueforvalteren Investering & Tryghed, der forvalter omkring 8 mia. kr. for private og institutionelle investorer.

Han undrer sig over, at renterne ikke er faldet som følge af nedturen på aktiemarkedet i starten af året, der blandt andet har rod i en frygt for væksten Kina og en faldende oliepris.

- I årene efter finanskrisen i Vesten opbyggede særligt Kina meget store valutareserver, som primært blev investeret i amerikanske og europæiske statsobligationer.

- Vi ser nu for alvor, at med den nuværende kinesiske finanskrise har trafikken skiftet retning. Kina sælger ud af de store beholdninger af obligationer, og det presser renterne op i Europa, siger Kristian Brinch Hansen.

Han vurderer, at det samlede udsalg af europæiske obligationer siden sommer - fra Kina og økonomier som Brasilien og Rusland - kan være større end opkøbsprogrammet i Den Europæiske Centralbank, der er på 60 mia. euro om måneden.

- Kina har behov for at understøtte valutaen, og det gør de ved at nedbringe reserverne ved at få frigivet udenlandske midler, så de kan købe yuan, siger han.

Kristian Brinch Hansen peger på, at den tiårige tyske statsobligation i øjeblikket har en rente på 0,35 pct., mens den for et år siden blev handlet til en rente på 0,05 pct.

- Den tiårige rente er styret af forventningerne til væksten og inflationen, og hvis du kigger på sidstnævnte, så er forventningerne lavere, end de var dengang. Så et eller andet holder renterne oppe, og der virker frasalget fra de lande med Kina i spidsen som en god forklaring, siger han.

Han medgiver dog, at renterne i foråret måske var unaturligt lave.

- Det kan sagtens være, at det var en overreaktion i foråret, men det er underligt, at renterne ikke falder mere i øjeblikket med den nedtur, vi har set på aktiemarkedet, siger Kristian Brinch Hansen.

/ritzau/FINANS

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  Bonds❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
9,42%
 
23/05/19

 
6,87%
 
23/05/19

 
1,73%
 
23/05/19

 
1,48%
 
23/05/19

 
0,17%
 
23/05/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder