Pensionsselskaber holder fast i uetiske tobaksaktier - citat

Udgivet den 16-10-2017  |  kl. 06:34  |  

Afkastet på aktier i tobaksindustrien bidrager pænt til danskernes pensionsopsparing. Og det vil det sandsynligvis blive ved med, selv om tobaksindustrien søndag blev smidt ud af FN's netværk for samfundsansvarlige virksomheder. Det skriver Politiken.

Mens det etiske virksomhedsnetværk Global Compact nu sidestiller fremstilling af tobaksprodukter med »atomvåben og kemiske eller biologiske våben« - og dermed anser det for uetisk at tjene penge på dem - har de færreste danske pensionskasser samme kvaler.

Det gælder blandt andre PensionDanmark, der ellers selv har tilsluttet sig Global Compact. Selskabet havde i første halvår af 2017 tobaksaktier til en samlet værdi af næsten 1 milliard kroner.

- Global Compacts udelukkelser får os ikke til at se fundamentalt anderledes på tobaksselskaberne, der jo opererer fuldstændig lovligt inden for de rammer, der er givet af de enkelte landes regeringer, siger direktør Jens-Christian Stougaard til Politiken. Han understreger, at tobaksaktierne kun udgør 1,1 procent af PensionDanmarks samlede aktieinvesteringer.

FN Global Compact begrunder udelukkelsen af tobaksindustrien med blandt andet, at rygning ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) slår 7 millioner mennesker ihjel om året - hvilket er uforeneligt med FN's verdensmål om sundhed.

Politiken har spurgt 12 af de store danske pensionsselskaber, der investerer i tobak, hvordan de forholder sig til bandlysningen af tobaksindustrien fra FN's Global Compact.

Pensionskæmperne ATP og Nordea, der også har tilsluttet sig Global Compact-netværket, er på linje med PensionDanmark: Hvis ellers tobaksindustriens virksomheder overholder de gældende love og konventioner, kan de stadig regne med danske pensionskroner.

Også PFA har tilsluttet sig FN's virksomhedsnetværk, men her gør udelukkelsen af tobaksindustrien så stort et indtryk, at pensionsgiganten nu vil revurdere sine investeringer i tobaksindustrien:

- I første omgang har vi besluttet allerede i 2017 at tilbyde en aktiefond, der slet ikke har tobak på listen. Det er et tilbud til de kunder, der selv vælger, hvordan deres opsparing skal investeres, siger kommunikationsdirektør i PFA Mikkel Friis-Thomsen til Politiken.

Ifølge Politikens rundspørge har pensionsselskaberne tobaksaktier for et større milliardbeløb, og investeringerne ser flere steder ud til at være øget de seneste år; i hvert fald er tobaksaktiernes værdier steget markant.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Relaterede nyheder