Schweizerfranc styrket efter overraskende renteforhøjelse - NY2

Udgivet den 16-06-2022  |  kl. 10:12  |  

Få timer efter, at den amerikanske centralbank onsdag aften annoncerede sin største rentestigning siden 1994 har den schweiziske centralbank, SNB, torsdag fulgt op med en overraskende rentestigning på 50 basispoint.

Renteforhøjelsen understøtter landets valuta, schweizerfranc. Der skal nu 7,27 kr. til at erhverve 1 schweizerfranc, mens prisen umiddelbart før annonceringen af rentebeslutningen var 7,17 kr.

- SNB strammer pengepolitikken og hæver sine ledende renter med 50 basispoint til minus 0,25 pct. for at imødegå øget inflationært pres. Den strammere pengepolitik har til hensigt at afværde inflationen fra at spredes mere bret til varer og services i Schweiz, skriver SNB i en pressemeddelelse.

Det var ventet, at SNB i forbindelse med dagens rentemøde blot ville forberede markedet på en renteforhøjelse på næste rentemøde, men den kom altså tidligere end ventet af økonomerne.

- Schweizerfrancen styrkes kraftigt over for danske kroner. Det skyldes, at renteforhøjelsen i Schweiz både er overraskende og overraskende stor. Få investorerne havde ventet en renteforhøjelse på 0,25 procentpoint, skriver seniorøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank i en kommentar.

Flere renteforhøjelser kan vente forude, fremgår det endvidere af dagens rentemeddelelse.

- Det kan ikke udelukkes, at yderligere forhøjelser af SNB-renten vil være nødvendige inden for en overskuelig fremtid for at stabilisere inflationen i et interval, der er i overensstemmelse med prisstabilitet på mellemlang sigt. For at sikre passende monetære forhold, er SNB også villig til at være aktiv i valutamarkedet efter behov, skriver banken.

Inflationen i Schweiz nåede i maj op på 2,9 pct., og for hele 2022 estimerer SNB nu en inflation på 2,8 pct., hvilket er noget over prognosen fra banken i marts, da der kun var ventet en inflation på 2,1 pct.

Uden dagens rentestigning, ville estimatet for inflationen have været "betydeligt højere", pointerer banken.

I forhold til væksten fastholder SNB forventningerne om en stigning i bruttonationalproduktet i år på 2,5 pct.

SNB ændrede senest sin styrerente i januar 2015, da renten blev sænket 50 basispoint.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Schweiz❯