Storbank ser positive elementer for Vestas i nye vejledninger fra myndigheder i USA

Udgivet den 28-05-2024  |  kl. 16:46  |  
Arkiv: Foto

De seneste opdaterede vejledninger fra skattemyndighederne i USA i forhold til, at projektudviklere kan sikre sig adgang til milliarderne i den amerikanske Inflation Reduction Act kan hjælpe med at sætte gang i ordrestrømmen til vindmølleproducenterne.

Det vurderer den amerikanske storbank Citi, der følger Vestas-aktien tæt og kan konstatere, at vindmølleproducentens aktie de seneste dage er kravlet op i et niveau, der ikke er set magen til siden tidligt januar.

Tirsdag kort før børslukketid ligger Vestas-aktien i toppen af et ellers let faldende C25-indeks med en stigning på 1,7 pct. til 201,50 kr.

De amerikanske skattemyndigheder, Internal Revenue Service (IRS) offentliggjorde 16. maj en ny vejledning for, hvordan udviklere af vedvarende energi kan dokumentere det tilstrækkelige lokale produktionsindhold, til at kunne vide sig sikre på at få adgang til støtteordningerne - såkaldt "safe harbour".

En kritik af den tidligere vejledning var, at den krævede, at projektudviklere havde kendskab til deres leverandørers omkostningsstrukturer - dvs. at virksomheder som Vestas skulle åbne deres bøger for kunderne, skriver Citi.

- Den nye "safe harbour", der gælder for sol-, landbaserede vind- og batterilagringssystemer, tildeler omkostningsprocenter og giver udviklere mulighed for at certificere indenlandsk indhold uden at kende den interne omkostningsstruktur hos vindmølleleverandøren, fortæller Citi.

Den nye vejledning tildeler forskellige komponenter en bestemt omkostningsprocent. Vejledningen er endnu ikke endeligt på plads, men Citi forventer, at færdiggørelsen af vejledningen vil accelerere forud for det amerikanske valg.

Citi noterer sig også opdaterede estimater fra konsulentfirmaet BNEF på vindmøllemarkedet i USA. BNEF har reduceret sit installationsestimat i 2024 med 1,4 gigawatt til 7,2 gigawatt. Estimatet for 2025 er desuden blevet sænket til 8,6 gigawatt fra 10,9 gigawatt.

BNEF ser dog en stigning på næsten 40 pct. i 2026, og installationerne i 2027 ses derefter at være over to gange så høje som i 2023.

Men BNEF bemærker, at "langsom eksekvering på grund af en næsten fordobling af leveringstiden for vindmøller, mangel på transformatorer og andet elektrisk udstyr samt høje renter hæmmer opførelsen af vindmøller i USA i 2024-25".

- I betragtning af de forlængede leveringstider, og at Vestas allerede har booket ordrer til 2025 og derefter, ser vi ordrer til 2025/26 blive booket potentielt så tidligt som andet halvår 2024, skriver Citi.

Citi er det mest optimistiske finanshus i forhold til vurderingen af potentialet i Vestas-aktien. Kursmålet for aktien hos den amerikanske storbank lyder på 315 kr., mens gennemsnittet af alle analytikeres estimater for vindmølleaktien ifølge Bloomberg News er på 220 kr.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Shares❯ 

Seneste nyheder

17:53 Europa/aktier: Zealand og Carlsberg indtog top og bund i faldende Stoxx 600
17:17 Markedsoversigt: Zealand i rekord mens Carlsberg dykkede og renter faldt
17:03 Fredagens aktier: Vægttabshåb sendte Zealand i rekord i rødt marked anført af Carlsberg
17:02 Fredagens obligationer: Erhvervstillidstal satte dagsordenen på dag med rentefald
16:01 Amerikansk boligsalg tager mindre dyk
15:39 USA/åbning: Teknologi bag rød aktiestart - Nvidia trækker ned
15:16 Valuta: Euro svækket efter dyk i indkøbschefmålinger
15:15 Nyheder fra Carlsberg og Zealand flytter milliarder på børsen
14:37 USA/tendens: Små fald i vente fra start forud for indkøbschefmåling
14:17 Totalenergies og EnBW løb med projekter ved tysk havvindauktion - RWE trak sig
14:04 Total og EnBW løber med projekter ved tysk havvindauktion
13:06 Europa/aktier: Danske selskaber indtager top og bund i faldende Stoxx 600
12:59 Carlsberg ventes at komme tilbage med nyt bud på læskedrikkoncern vurderer finanshus
12:11 Carlsberg opkøbsplaner i Storbritannien vækker skepsis hos amerikansk storbank
12:10 Obligationer/middag: Forstærkede rentefald efter vigtige nøgletal
11:53 Aktier/middag: Zealand i rekord efter stærke data mens Carlsberg trækker ned
11:30 Carlsberg kan bringe kreditvurdering i fare med nye opkøbsplaner
11:00 Svitzer får sat kursmålet op med 14 pct. af Citi efter opjustering
10:35 Carlsberg aktie dykker 8 pct. efter afvist bud - analytikere peger på årsager
10:18 NKT køber portugisisk kabelproducent for 1,4 mia. kr.