Tirsdagens aktier: Mærsk trak ellers defensivt indeks i plus

Udgivet den 02-06-2020  |  kl. 17:08  |  
Maersk

Mærsk-aktierne var tirsdag de mest profiterende eliteaktier i et aktiemarked, der så frem mod normalisering af økonomierne i både Europa og USA, efterhånden som lettelsen af corona-restriktionerne langsomt skrider frem.

Med plusser for Mærsk A- og B-aktien på henholdsvis 6,9 pct. til 6545 kr. og 6,8 pct. til 6992 kr. var de to aktier sammen med deres cykliske kolleger med til at holde det samlede C25-indeks lige oven vande trods tyngende fald blandt de defensive aktier, der ikke havde gavn af den fornyede risikovillighed. Tværtimod.

Eliteindekset lukkede 0,4 pct. højere i 1331,65

- Det er helt klart de sektorer, som har en højere grad af konjunkturfølsomhed, som har ligget i front, konstaterer aktiestrateg Otto Friedrichsen i Formuepleje.

Ud over Mærsk-aktierne er det aktier som ISS, der steg 5,3 pct. til 117,20 kr., og FLSmidth, der steg 4,8 pct. til 191,25 kr.

Den danske ingeniøraktie fik tirsdag nyt fra branchekollegaen svenske Epiroc, der har besluttet at afskedige 425 ansatte.

For Mærsk kunne dagens stigning sættes i relation til, at amerikanske JPMorgan har løftet anbefalingen aktien til "overvægt" fra "neutral" og skruet kursmålet op til 7965 kr. fra 5778 kr.

DÅRLIG DAG FOR DE DEFENSIVE

Taberne i tirsdagens danske aktiemarked var især Coloplast, der faldt 3,7 pct. til 1083,50 kr., og Genmab, der tabte 3,7 pct. til 1984,50 kr. Men også de indekstunge aktier i Novo og Ørsted bidrog til at trække indekset baglæns med minusser på henholdsvis 0,6 pct. til 433,85 kr. og 0,9 pct. til 779,60 kr.

Genmab fik sænket sin anbefaling hos Danske Bank til "hold" mod tidligere "køb" hos storbanken, som trods alt løftede kursmålet til 2150 kr. fra 2000 kr.

Og Ørsted kunne meddele, at energiselskabets britiske havmøllepark-joint venture Walney Extension Limited, som selskabet ejer halvdelen af, mens PKA og PFA hver især ejer 25 pct., har solgt sit transmissionsanlæg til Diamond Transmissions Partners Walney Extension.

Men generelt var ny risikoappetitten en dårlig nyhed for de defensive aktier.

- Noget af den rotation, vi har set inden for de seneste uger, har været en rotation væk fra noget af det, der har klaret sig godt under krisen, konstaterer Otto Friedrichsen og nævner sundhedsselskaberne, som har en lav grad af konjunkturfølsomhed som for eksempel Novo.

STORORDRE TIL MHI VESTAS

Vestas var tirsdag modtager en af dagens få selskabsspecifikke nyheder med en betinget britisk ordre til havvindmølle-selskabet MHI Vestas, som Vestas ejer halvdelen af, på 1140 megawatt.

- Det er rigtig godt og tiltrængt nyt. Det er med til at bekræfte, at MHI Vestas er et selskab, man skal regne med i den her industri, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, og påpeger, at ordrerne ikke er væltet ind hos MHI Vestas den seneste tid.

- Hvis eller når projektet udmønter sig i en fast ordre, vil Vestas offentliggøre en selskabsmeddelelse herom, skriver selskabet i en meddelelse fra mandag.

Samtidig fik Vestas fra konkurrenten Siemens Gamesa nyheden om, at det spansk-tyske selskab har vundet endnu en fransk havvindmølleordre, som er på 496 megawatt.

Vestas-aktien steg tirsdag 1,5 pct. til 694 kr.

ROCKWOOL OG NETCOMPANY I STOXX 600-indekset

Rockwool og Netcompany bliver 22. juni indlemmet i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks, skrev indeksproducenten Stoxx mandag.

Rockwool steg 1,6 pct. til 1905 kr., og Netcompany blev løftet 1,0 pct. til 411,60 kr. It-selskabet fik hævet sit kursmål hos Morgan Stanley til 405 kr. fra 370 kr.

Dagens triste nyhed kom fra B&O, der meddelte, at selskabets bestyrelsesformand, Ole Andersen, er død.

Ole Andersen, der blev 63 år, havde også en fortid som bestyrelsesformand i Chr. Hansen og i Danske Bank. B&O-aktien steg 2,5 pct. til 25 kr.

Blandt sidepapirerne i øvrigt var det plus til SAS på 3,5 pct. til 6,75 kr. SAS fik sænket sin anbefaling til "reducer" fra "hold" hos storbanken HSBC, og kursmålet blev ifølge Bloomberg News sænket til 3,58 kr. fra 6,19 kr. Men kollegaen Lufthansa inspirerede med en stigning på 5,2 pct. til 9,61 euro, efter at det tyske luftfartsselskabs bestyrelse har godkendt en redningspakke på 9 mia. euro fra den tyske regering.

Rederiet Torms aktie tabte 0,5 pct. til 55 kr. Det norske finanshus Fearnley sænkede sit kursmål for aktier til 50 kr. fra 72 kr.

Malerkoncernen Flügger har ophævet suspenderingen af sine strategiske finansielle målsætninger, og målet er dermed igen en omsætning på mindst 2 mia. kr. i 2020/21 og en EBIT-margin på mindst 6 pct. Flügger-aktien steg tirsdag 7,7 pct. til 308 kr.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder