Topøkonom: Handelskrig kan fjerne effekt af skattelettelser

Udgivet den 14-06-2018  |  kl. 16:52  |  

Gary Cohn, der er tidligere toprådgiver for USA's præsident, Donald Trump, på det økonomiske område, frygter, at en eventuel handelskrig kan annullere de positive effekter af de skattelettelser, som præsidenten fik gennemført sidste år.

- Ja, det kan, svarede Cohn ifølge Bloomberg News på spørgsmålet i forbindelse med en tale.

Han tilføjede, at en handelskrig tilmed kan medføre recession i den amerikanske økonomi, hvis øgede toldsatser medfører øget inflation og øget gæld hos forbrugerne, hvilket historisk set har været blandt ingredienserne i recessioner.

- Du ved aldrig, hvad der fører dig ind i en, før du er i den, sagde han om recessioner.

Gary Cohn pegede samtidig på, at Trumps fokus på handelsbalancen ikke er en god ide, da et underskud i sig selv er underordnet.

Cohn har en baggrund inden for investeringsbankverden, og han var blandt andet COO hos Goldman Sachs, indtil han blev økonomisk toprådgiver for Trump i 2017. Det var han i godt et år, men blev i april i år afløst af Larry Kudlow.

Meldingen fra den tidligere Trump-rådgiver kommer, dagen før at USA formentlig gør alvor af at indføre nye toldsatser på 25 pct. på importvarer for 50 mia. dollar fra Kina, og en ny uro kan ramme de finansielle markeder.

En handelskrig er lige nu en af de største alarmklokker for verdensøkonomien, vurderer chefanalytiker i Danske Bank Allan von Mehren også.

- Hvis Trump gør alvor af truslerne, kan det tiltrække fornyet opmærksomhed i de globale aktiemarkeder, hvor handelsuroen ellers er trængt lidt i baggrunden. Det vil også bidrage til ny usikkerhed for virksomheder verden over, der lige nu er blevet mere tilbageholdende med at investere, så længe det er uklart, om verden er på vej ind i en handelskrig.

En handelskrig er ifølge Mehren en af de største risici for verdensøkonomien i øjeblikket.

Trump udtalte ifølge Bloomberg News onsdag, at han vil konfrontere Kina "meget hårdt" i de kommende uger, og han er ifølge chefanalytikeren under stort indenrigspolitisk pres for at beskytte amerikansk industri over for Kina.

For få uger siden blev USA og Kina ellers enige om at reducere det amerikanske handelsunderskud over for Kina. Det skulle ske ved, at Kina køber flere amerikanske varer - specielt landbrugsprodukter og energi. Det satte handelsspændingerne på pause.

Blot en uge efter aftalen annoncerede Trump dog, at USA ville lægge told på kinesiske varer, som er på den liste, der ventes offentliggjort fredag.

- Hvis USA lægger told på kinesiske varer, har Kina udtalt, at de vil trække sig fra aftalen fra den 21. maj. Og de kan meget vel i stedet føle sig tvunget til at svare igen med told på amerikanske varer for et tilsvarende beløb på 50 mia. dollar, skriver chefanalytikeren.

Det kan ifølge Allan von Mehren rykke stridighederne tilbage til start og give risiko for eskalering.

- Man kan nemlig ikke udelukke, at Trump vil svare igen på eventuel kinesisk told med at øge beløbet til 150 mia. dollar, skriver han.

USA har også fra den 1. juni indført told på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico. Alle tre har svaret igen, at man vil indføre tilsvarende toldsatser.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  Danmark❯  Europa❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
8,35%
 
15/02/19

 
5,72%
 
15/02/19

 
3,85%
 
15/02/19

 
3,57%
 
15/02/19

 
1,99%
 
15/02/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder