Torsdagens aktier: Rentehåb gav feststemning på børsen med GN, Ørsted og Vestas i top

Udgivet den 14-12-2023  |  kl. 17:05  |  
Maersk

Rentefølsomme selskaber som Ørsted og GN steg til vejrs torsdag, efter at onsdagens rentemøde i USA sendte markedsrenterne ned og hævede forventningerne til markante rentefald næste år.

Herhjemme var der tale om en bredt funderet aktiefest, som enkelte selskaber i bunden af C25-indekset undlod at møde op til. Samlet blev det til plus i eliteindekset på 2,1 pct. til 1759,12.

Udviklingen gav også lettelse hos de cykliske aktier Mærsk og DSV, der nød godt af udsigten til en blød økonomisk landing.

- Centralbanken indikerede, at rentetoppen er nået i USA, og man forventer, at stigningstaksten for inflationen fremadrettet vil komme ned - og på den baggrund øger man antallet af rentesænkninger næste år, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje.

Ikke engang mere afdæmpede meldinger fra Den Europæiske Centralbank og ECB-chef Christine Lagarde kunne spolere festen. ECB fastholdt som ventet renten, men signalerede samtidig, at ECB ikke ser lige så omfattende fremskridt, som det er tilfældet i USA. Lagarde meddelte også, at rentesænkninger slet ikke har været diskuteret på ECB's møde.

FORVENTER STORE RENTEFALD

Ifølge rentefutures ser finansmarkedet nu for første gang rentenedsættelser i USA næste år på hele 150 basispoint, fremgår det af Bloomberg News. De forudsigelser smittede af på markedsrenterne i USA onsdag aften, hvor de faldt, og torsdag fulgte Europa trop.

De lavere markedsrenter - og håbet om en stribe nedsættelser fra centralbankrenterne i USA og Europa næste år - er kærkomment for et selskab som Ørsted, der nyder godt af lavere renter til finansiering af sine store investeringer i havmølleparker og andre vedvarende energiprojekter.

Ørsted-aktien steg 6,5 pct. til 361,40 kr. torsdag, selv om DNB Markets har sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb" med et uændret kursmål på 325 kr.

- Ørsted er en aktie, der blev straffet rigtig meget, da renterne kørte op. Og der ligger der jo så også en "forside" af medaljen, kan man vel sige, når renterne så falder, siger Casper Blom, analytiker i Danske Bank, til MarketWire.

GN, der er tynget af en omfattende gæld og derfor også kan nyde godt af lavere renter i fremtiden, steg dog mest med 9,7 pct. til 177,20 kr.

Vestas blev ligeledes sendt op med 5,6 pct. til 194,06 kr.

Jyske Bank har ellers sænket anbefalingen for Vestas til "hold" fra "køb" med et uændret kursmål på 185 kr.

I den modsatte ende faldt Pandora 1,4 pct. til 919,40 kr. som blot én af tre røde aktier i eliteindekset.

- Umiddelbart ser det ud til, at der noget gevinsthjemtagning i den aktie, siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank, efter at Pandora er steget knap 90 pct. i årets løb.

- Aktien er den mest stigende i C25 i år - og investorerne mener måske, at det er nu, de skal søge mod mere rentefølsomme aktier, vurderer senioraktieanalytikeren.

Med i bunden var en anden af årets højdespringere i form af Novo Nordisk, der torsdag faldt 1,1 pct. til 664,20 kr.

CYKLISKE AKTIER VINDER FREM

Med til festen var også transportaktierne Mærsk og DSV, der steg henholdsvis 4,8 pct. til 10.960 kr. for B-aktien og 3,3 pct. til 1134 kr.

De hører til i kategorien cykliske aktier, der også nyder godt af meldinger fra centralbanken, lyder det fra Otto Friedrichsen.

- Det falder inden for rammerne af den bløde økonomiske landing, som bliver indikeret. Man har stadig en forventning om, at væksten vil være positiv, og at arbejdsmarkedet vil være relativt lidt berørt. De cykliske aktier har været ramt af modvind henover efteråret, så de viser måske en form for lettelse inden for de områder, siger han.

ANBEFALING AF FLSMIDTH SÆNKET

Der var også analysenyt om FLSmidth, som har fået sænket anbefalingen hos finanshuset Carnegie til "hold" fra "køb", mens kursmålet er sat ned til 310 kr. fra 325 kr.

FLS-aktien steg dog 2,5 pct. til 278,20 kr.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯