USA/åbning: Aftagende inflation gør investorerne optimistiske og giver grøn åbning i USA

Udgivet den 11-07-2024  |  kl. 15:47  |  

Den amerikanske inflation aftager, og det har givet et skud optimisme til markedet torsdag.

Ved åbningen stiger både Dow Jones og Nasdaq-indekset med 0,1 pct. efter små fald i futures tidligere på dagen. S&P 500-indekset ligger stort set uændret.

Udviklingen er vendt, efter at de amerikanske forbrugerpriser for juni viste en lavere stigning end ventet. Det giver investorerne tro på snarlige rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank og renteudvalget under Federal Reserve.

- Dagens bløde inflationstal styrker vores tro på en rentenedsættelse fra Federal Reserve til september, siger Patrick Armstrong, der er investeringschef hos Plurimi Wealth, ifølge Bloomberg News.

De amerikanske forbrugerpriser steg med 3,0 pct. i juni i forhold til samme måned året før. Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet en stigning på 3,1 pct. Dermed aftager inflationen umiddelbart, da niveauet måneden før var på 3,3 pct.

STØRRE SATS PÅ LAVERE RENTER

Markedet forventer nu, at renten kan blive sat ned 2-3 gange i år mod 1-2 gange forud for inflationstallene. Der indregnes 85 pct. sandsynlighed for, at første nedsættelse bliver i september, fremgår det af handlen med rentefutures ifølge Bloomberg.

Dermed er vejen banet for, at den gode stime kan fortsætte på aktiemarkedet, da investorerne typisk hepper på lavere renter.

Onsdag steg det brede S&P 500-indeks 1,0 pct. til årets 37. lukkerekord i 5633,87 indekspoint. Nasdaq sluttede også i rekord i 18.647,45 point efter et plus på 1,2 pct., mens Dow Jones vandt 1,1 pct. og fortsat er 0,7 pct. fra sin seneste rekord fra midten af maj.

Det skete, efter at centralbankchef Jerome Powell var på talerstolen foran de amerikanske politikere for anden dag i træk. Her understregede han, at Federal Reserve har gjort store fremskridt, men at banken stadig har noget vej endnu.

DELTA PRESSET AF KONKURRENCE

Blandt enkeltaktierne kan opmærksomheden rettes mod flyselskaberne. Her er det sommerferietid, og det betyder mange rejsende.

Det medfører dog også øget konkurrence blandt flyselskaberne, og det er med til at presse Delta Airlines, der ser aktien falde 9,1 pct. ved åbningen.

I det igangværende tredje kvartal forudser selskabet en indtjening per aktie på 1,7-2 dollar, hvor analytikerne havde ventet 2,02 dollar per aktie viser estimater fra Bloomberg.

- Et for stort udbud har ført til voldsomme rabatter, siger topchef Ed Bastian ifølge mediet.

Også konkurrenternes aktier er ramt torsdag, hvor American Airlines falder 6,3 pct., United Airlines mister 6,7 pct. og Southwest dykker 4 pct.

PEPSICO PRESSET AF INFLATION

Den vedvarende inflation har lagt en dæmper på de amerikanske forbrugeres købelyst, og det har ramt læskedrik- og fødevarekæmpen Pepsicos omsætning i andet kvartal.

På hovedmarkedet - Nordamerika - voksede omsætningen mindre end ventet, og Pepsi-producenten var samtidig ramt af tilbagekaldelser af visse morgenmadsvarer.

Det er med til at sende aktien ned med 1,5 pct. - til trods for at indtjeningen var bedre end ventet i andet kvartal.

Omsætningen voksede i kvartalet med 0,8 pct. til 22,50 mia. dollar, hvilket var lavere end de 22,59 mia. dollar, som analytikerne havde sat næsten op efter ifølge estimater fra Factset.

PFIZER SENDES OP

Den amerikanske medicinalgigant vil gå videre med udviklingen af sin vægttabspille Danuglipron, der skal tages én gang dagligt.

Ved åbningen stiger Pfizer-aktien 1,8 pct.

Pfizer vil udføre flere studier for at optimere dosis for Danuglipron, der ligesom Novo Nordisks storsællerter Ozempic og Wegovy gør brug af en GLP-1-agonist som virkemiddel.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯  Udenlandsk selskab❯