USA/åbning: Pelosi og Kina trækker markedet frem fra start

Udgivet den 19-10-2020  |  kl. 16:00  |  

Efter en tvetydig slutning på handlen med amerikanske aktier i sidste uge indledes mandagens amerikanske aktiehandel i New York med en mere entydigt positiv tendens.

Baggrunden er nyt håb om, at Kongressen i Washington alligevel kommer til enighed om mere coronastøtte til den amerikanske økonomi.

Dertil kommer morgentimernes opløftende nøgletal for den kinesiske økonomi, hvor bruttonationalproduktet (BNP) ganske vist skuffede med en vækst på 4,9 pct. mod en ventet stigning på 5,5 pct. ifølge Bloomberg News. Men detailsalget og industriproduktionen viste en stærkere udvikling end ventet.

De tre toneangivende indeks - det brede S&P 500, det teknologidominerede Nasdaq og de tunge aktiers Dow Jones - ligger i den indledende handel med plusser på 0,3-0,8 pct.

Fredag lukkede de tre indeks vægelsindet mellem 0,4 pct. lavere og 0,4 pct. højere.

PELOSI SÆTTER EN FRIST

Lederen af Demokraternes flertal i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har sat torsdag som sidste frist for fremgang i de finanspolitiske forhandlinger med Det Hvide Hus efter langtrukne forhandlinger med USA's finansminister, Steven Mnuchin, hen over weekenden.

- En hjælpepakke er bestemt nødvendig i den aktuelle situation, hvor antallet af nye amerikanske smittetilfælde overstiger 50.000 for femte dag i træk, og hvor millioner af amerikanere behøver hjælp for at modstå økonomisk pres, siger chefstrateg i FXTM Hussain Sayed til Bloomberg News.

PLUS TIL OLIESERVICE EFTER SKUFFELSE

Blandt mandagens regnskabsaktuelle selskaber er der i den tidlige handel fremgang på 1,3 pct. til 12,41 dollar til olieservicekoncernen Halliburton, der har rapporteret et stort fald i salget og driftsindtjeningen i tredje kvartal, hvor sidstnævnte dog landede over analytikernes forventninger.

Salget styrtdykkede i kvartalet med 46 pct. til 2,98 mia. dollar, hvilket var lidt mindre end analytikerprognosen på 3,11 mia. dollar.

Den justerede driftsindtjening faldt i tredje kvartal med 49 pct. til 275 mio. dollar, hvilket til gengæld var bedre end analytikernes forventning på 249,5 mio. dollar.

Det er samtidig en stigning på 17 pct. i forhold til andet kvartal, og det pointeres, at indtjeningsmarginalen er forbedret både internationalt og i Nordamerika.

Fredag dykkede Halliburton-aktien 6,3 pct. i kølvandet af et skuffende regnskab fra konkurrenten Schlumberger, og siden årets begyndelse har aktien tabt halvdelen af sin værdi.

CONOCOPHILIPS VIL KØBE RIVAL

Selskabsspecifikt er der på ugens første handelsdag også opmærksomhed til olieselskabet ConocoPhillips, der vil købe rivalen Concho Resources Inc. i en handel til 9,7 mia. dollar - svarende til cirka 61 mia. kr.

Ifølge meddelelsen fra ConocoPhillips repræsenterer købstilbuddet en præmie på 15 pct. i forhold til Conchos lukkekurs 13. oktober, der lød på 44,14 dollar.

- Ledelsen og bestyrelsen i begge selskaber mener, at dagens transaktion er en bekræftelse af vores engagement i at stå i spidsen for en strukturel forandring i vores vigtige industri, siger Ryan Lance, der er topchef i ConocoPhillips, i meddelelsen.

Her fremgår det samtidig, at det kombinerede selskab kan få en markedsværdi på op til 60 mia. dollar.

Aktien i ConocoPhilips taber fra handelsstart 2,1 pct. til 33,09 dollar.

MAX-STØTTE TIL BOEING

For flyproducenten Boeing er der plus på 0,1 pct. til 167,50 dollar efter meddelelse fra luftfartsselskabet American Airlines om, at det agter at genindsætte sin flåde af 737 Max-fly i slutningen af året, hvis de amerikanske luftfartsmyndigheder vil tillade det.

American Airlines' egen aktie løftes 0,2 pct. til 12,50 dollar kort efter handelsstart.

AMC Entertainment Holdings, der er den største biografkæde i USA, regner nu med at slå dørene op for 12 af kædens biografer i staten New York fra den 23. oktober.

Og planen er, at der vil være 530 biografer åbne landet over inden udgangen af måneden. Aktien i kæden er faldet med næsten 60 pct. i år - men mandag stiger den indledningsvist med 10,4 pct. til 3,38 dollar.

Senere mandag ventes regnskab fra blandt andet softwaregiganten IBM, der stiger 0,9 pct. til 127,03 dollar efter det første handler.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder